Het einde van NHR in Portugal

WAT IS/WAS NHR?

Na jaren van controverse komt het populaire Portugese NHR regime (Non Habitual Resident) ten einde. Bestaande gevallen blijven in stand, maar er worden vanaf volgend jaar (2024) geen nieuwe NHR-vergunningen meer afgegeven.

NHR had als doel het aantrekken van kapitaalkrachtige inwoners die zouden consumeren en investeren in Portugal. Dat doel is zeker bereikt: vastgoedprijzen in Lissabon zijn tot Amsterdams niveau gestegen en resorts in de Algarve doen goede zaken. Keerzijde is dat de doorsnee Portugees zich geen woning in deze hotspots meer kan veroorloven, en dat het nog steeds arme binnenland van Portugal verder weinig profijt heeft gehad.

NHR is altijd controversieel geweest, zowel binnen als buiten Portugal. Er zijn zelfs internationale belastingverdragen om opgezegd. De scherpste randjes zijn er inmiddels af (pensioeninkomen is bijvoorbeeld niet meer volledig belastingvrij), maar NHR was nog steeds het meest aantrekkelijke belastingregime voor natuurlijke personen in de Europese Unie.

Kort samengevat betekent NHR dat passief inkomen uit buitenlandse bron (huur, rente, dividend) onbelast is, pensioen met 10% en kwalificerend lokaal inkomen met 20%. Bovendien heft Portugal geen vermogensbelasting.

WAT NU?

Tot 1 januari 2024 is NHR nog beschikbaar. Tijd om te twijfelen is er dus niet meer. Als u fiscaal wilt migreren naar Portugal, moet u het NU doen. DTS kan dit proces begeleiden. Aan Portugese kant werken we met een gespecialiseerde adviseur die alle details van NHR kent en al verschillende van onze klanten geholpen heeft. In Nederland zorgen we dat met de Belastingdienst alles geregeld wordt. Als je ondernemer bent, is dit een bijzonder aandachtmoment, omdat Nederland een systeem van exit tax kent (https://www.duijntax.com/2023/05/22/moet-ik-belasting-betalen-als-ik-emigreer-als-ondernemer/).

Maar zijn ook alternatieven. Meest populair is Dubai. De kwaliteit van leven is daar zeer hoog, er is geen inkomstenbelasting, er is zorg en onderwijs van hoog niveau en zijn dagelijks meerdere directe vluchten naar Nederland. In Dubai is een actieve Nederlandse gemeenschap en wij werken samen met Nederlandse adviseurs met jarenlange Dubai-ervaring die nieuwkomers bij elk aspect – migratie, werk, ondernemen, vastgoed – kunnen begeleiden.

Wilt u sparren over fiscale migratie? Neem contact op met onze senior tax advisor Joost de Leeuw via leeuw@duijntax.com of vul het onderstaande contactformulier in.

Contact

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34-2
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167