Belastingvrij ondernemen in de Verenigde Arabische Emiraten, kan dat nog?

Een primeur. Waar de Verenigde Arabische Emiraten bekend stonden als belastingvrije landen zijn ze na de invoering van omzetbelasting (btw) nu ook bezig met het invoeren van vennootschapsbelasting. Deze zal ingaan vanaf 1 juni 2023 met een tarief van 9%. Is het nog aantrekkelijk om een onderneming op te zetten in Dubai, Abu Dhabi of elders in de VAE? Jazeker. Hoe belastingvrij ondernemen VAE werkt en wat er gaat veranderen voor ondernemers en buitenlandse ondernemers in de VAE lees je in dit blog.

  1. Van olie en gas naar belastingheffing
  2. Wat zijn Free Zones?
  3. Ik wil ondernemen in de Verenigde Arabische Emiraten

Van olie en gas naar belastingheffing

De VAE is in de afgelopen jaren in rap tempo uitgegroeid tot een belangrijke speler is in de wereldeconomie. De hypermoderne steden groeien als kool en steeds meer bedrijven vestigen zich in emiraten als Dubai en Abu Dhabi. Waarom trekken bedrijven massaal naar de VAE? Nou, tot voor kort kende het land zo goed als geen belastingen. De VAE verdienen het meest van hun geld aan de verkoop van olie en gas.

Zodoende werd er alleen belasting geheven bij banken en bedrijven die hun geld verdienden aan olie en gas. Er werd geen belasting geheven over inkomsten, geen belasting over vermogen, geen belasting over winsten. Gas en olie bieden echter  geen zekerheid meer voor de toekomst. De VAE gaat nu naar financiële zekerheid door belastingen. Ook de OESO, waar de VAE lid van zijn, legt een druk op de VAE om een belastingstelsel te introduceren dat in lijn is met internationale standaarden.

In 2018 werd de eerste steen gelegd aan de belastingheffing van de VAE. Dit was via de btw. Consumenten betalen inmiddels 5% btw bovenop hun aankopen.  In de meeste landen de normaalste zaak van de wereld, voor de VAE: de eerste echte belasting.
En nu de vennootschapsbelasting. Hier wordt het spannend voor alle bedrijven die naar de VAE zijn getrokken. Blijft het een paradijs of moeten ze nu écht betalen?

Het blijft een paradijs. Het tarief van de vennootschapsbelasting is gesteld op 9%. Alle bedrijven zijn verplicht om vanaf 1 juni 2023 een aangifte vennootschapsbelasting in te dienen met uitzondering van bepaalde vrijgestelde bedrijven (bijv. overheidsbedrijven). Er komt een belastingvrije drempel van AED 375.000 (ca. 95.000 EUR). Ook zijn ze nu gehouden aan het ‘’at-arm’s-length’’-principe. Met ander woorden: transfer pricing doet zijn intrede in Dubai en de andere emiraten. Hierover leest u in een later blog!

Inkomstenbelasting komt er voorlopig niet, dus voor ondernemers die zelf weg willen uit Nederland zijn de VAE het belastingparadijs bij uitstek. 9% totale belastingdruk! En het kan nog mooier: Free Zones!

Wat zijn Free Zones?

Free Zones zijn zones in de VAE (waaronder Dubai) waar nog steeds geen winstbelasting geheven zal worden. De VAE hebben gebieden aangewezen waar ze het extra aantrekkelijk hebben gemaakt voor bedrijven om zich te vestigen door middel van de beste faciliteiten, infrastructuur, en een 0% belastingregeling. Voor de meest actuele informatie over belastingregels in Dubai free zones, bekijk onze nieuwste blogpost hier. Je betaalt enkel de vergunning (tarieven tussen EUR 2000 en EUR 50000 per jaar). Free Zones zijn bedoeld voor internationale handel. Een Free Zone company doet geen zaken in de VAE zelf. Ook zijn Free Zone bedrijven niet in de olie- en gassector actief.

Ik wil ondernemen in de Verenigde Arabische Emiraten

Het opzetten van een bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten of in een van de Free Zones is niet ingewikkeld. Duijn’s Tax Solutions heeft goede relaties in de VAE en staat klaar om u te adviseren over het opzetten van uw onderneming, belastingvrij ondernemen VAE, het drijven van uw onderneming, compliance en nog veel meer. Door onze brede kennis over internationale ondernemingen en ons netwerk in de VAE hebben wij altijd een up-to-date en deskundig antwoord op uw vragen. Let er wel op dat u in Nederland te maken kunt krijgen met exit tax in de inkomstenbelasting en de winstbelasting (VPB). Wij leiden dit in goede banen.

Wilt u hier meer over of heeft u vragen over belastingvrij ondernemen VAE? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34-2
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167