Fiscaal gunstig investeren in Afrika

Nederlandse bedrijven en ondernemers die in Afrika investeren deden dat traditioneel via een holding in Mauritius. De reden hiervoor was de Nederland geen of geen gunstige belastingverdragen met veel Afrikaanse landen had. We hadden wel een verdrag met Mauritius, en Mauritius was de spil in het web van Afrikaanse belastingverdragen.

Veranderingen in belastingverdragen: Nederland zegt verdrag met Mauritius op

Maar de tijden zijn veranderd. Nederland heeft het belastingverdrag met Mauritius opgezegd. Inmiddels heeft Nederland ook meer verdragen met Afrikaanse landen, maar lang niet met allemaal. Dat met Kenia bijvoorbeeld is wel uit-onderhandeld, maar niet in werking getreden. Met landen als Kameroen, Mozambique, Rwanda, Senegal en DR Congo is er ook geen belastingverdrag.

Inmiddels lijkt het erop dat de Verenigde Arabische Emiraten de rol die Mauritius vervulde aan het overnemen zijn. De Emiraten hebben na het Verenigd Koninkrijk het meest uitgebreide verdragennetwerk (met 139 landen).

Dubbele belastingheffing vermijden: Zakendoen via de Emiraten

Zakendoen in landen waar Nederland geen belastingverdrag mee heeft kan leiden tot dubbele belastingheffing. Ondernemen of investeren in landen als Ivoorkust, Guinee, Burkina Faso, Gabon en de bovengenoemde landen – en ironisch genoeg ook in Mauritius – zou dus zomaar fiscaal verstandiger kunnen zijn via de Emiraten. Wij adviseren Nederlandse investeerders en ondernemingen over of hoe zij hun internationale investering op een fiscaal gunstige manier kunnen vormgeven, met inachtneming van alle wetten, regels, richtlijnen en verdragen.

Als u van plan bent te investeren in Afrika, neem dan vrijblijvend contact op met onze specialist Joost de Leeuw via leeuw@duijntax.com. 

Contact

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167