Frankrijk voert digitax in

De Franse senaat heeft recentelijk een wetsvoorstel goedgekeurd op basis waarvan de Franse staat belasting kan heffen over de inkomsten van gigantische techbedrijven zoals Google en Amazon. De Amerikaanse bedrijven zouden getroffen worden door een heffing van 3% over alle inkomsten die ze in Frankrijk genereren. Nadat deze belasting in de Europese Unie al ter discussie heeft gestaan, met daarbij de vraag of het Europees niveau centraal geregeld moest worden, heeft Frankrijk het heft in eigen handen genomen met de invoering van de Frankrijk digitax.

Digitax naar Franse begrippen

De heffing geldt voor alle inkomsten die gigantische techbedrijven in Frankrijk genereren en bedraagt 3%. Voorwaarde is dat de totale omzet van deze bedrijven minimaal €750 miljoen is, waarvan minimaal €25 miljoen in Frankrijk. De Franse staat verwacht via deze maatregel zo’n €400 miljoen op te halen.

Minister van Financiën Le Maire zegt dat Frankrijk als soeverein land zelf beslist over zijn belastingmaatregelen. Daarnaast stelt hij dat de digitax voldoet aan alle internationale regels met betrekking tot belastingwetgeving. Frankrijk vindt het onacceptabel als maatregelen de Franse digitax dwarsbomen.

Amerikaanse inbreng

Vanuit de Verenigde Staten is er vooral kritisch gereageerd op de Franse invoering van de digitax. Enkele Amerikaanse handelsvertegenwoordigers vinden de maatregel oneerlijk, omdat het de Amerikaanse giganten zou benadelen ten aanzien van andere bedrijven. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zelfs al een onderzoek laten instellen naar de digitax. Vanuit de Amerikaanse politiek zijn er positieve geluiden te horen over de aanpak van Trump. Senator Chuck Grassley noemt het invoeren van de digitax een protectionistische maatregel die ten koste gaat van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten.

Het instellen van een dergelijk onderzoek door de Verenigde Staten naar zogenoemde oneerlijke handelspraktijken zal weleens grote gevolgen kunnen krijgen. De Verenigde Staten hebben eerder onderzoek gedaan naar vermeende oneerlijke handelspraktijken van China, wat heeft geleid tot het opleggen van import- en exporttarieven ten aanzien van de handel met China. Uiteindelijk volgde hier zelfs de handelsoorlog uit waar de Verenigde Staten en China nu in verwikkeld zijn.

Digitax in Zuid-Europa?

Frankrijk is niet het enige EU-land dat nadenkt over het belasten van digitale diensten. Italië en Spanje werken aan vergelijkbare wetgeving, en in Nederland heeft de PvdA een wetsvoorstel ingediend voor een digitax. De vraag is echter wel of het er in Nederland van gaat komen. Staatssecretaris Menno Snel van financiën heeft in het verleden al aangegeven dat hij er geen noodzaak in ziet om hier op nationaal niveau nieuwe wetgeving door te voeren. Aanleiding hiervoor is dat het een probleem is dat zich op globale schaal afspeelt en de Europese Unie en de OESO momenteel ook druk op zoek zijn naar een oplossing hiervoor.

Of er op Europees niveau wetgeving komt, is onzeker. Denemarken, Ierland, Finland en Zweden willen niet meewerken. Daarom is het onwaarschijnlijk dat er op korte termijn Europese digitax-wetgeving komt.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34-2
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167