Zakendoen in Koeweit

Zakendoen in Koeweit is zeker niet eenvoudig, maar kan absoluut lonen. Het is een klein, maar welvarend land op een cruciale locatie in het Midden-Oosten. Het is tussen de grootmachten Saudi-Arabië en Iran en bovendien de stabiele en veilige buurman van het olierijke Irak. Anders dan Qatar, Dubai en Abu Dhabi, is Koeweit voor veel westerse bedrijven nog onontgonnen terrein.

Koeweit is de heetste plek op aarde, met temperaturen tegen de 50 graden in de zomermaanden. Het is relatief dichtbevolkt en een uitstekend logistieke hub in de Golfregio.

De eenvoudigste manier van zakendoen in Koeweit is middels een zogeheten WLL, vergelijkbaar met een Nederlandse BV. Deze entiteit heeft 2 tot 50 aandeelhouders. In beginsel moet tenminste 51% van de aandelen in handen van Koeweiti zijn, maar hierop zijn voorwaardelijke uitzonderingen mogelijk, met toestemming van de Kuwait Direct Investment Promotion Authority. In zulke gevallen is 100% eigendom door buitenlanders (Nederlanders) denkbaar. DTS heeft goede connecties in Koeweit, en kan behulpzaam zijn bij het aanvragen van deze uitzonderingspositie.

Een andere mogelijkheid is zakendoen in Koeweit via een lokale agent of ‘sponsor’ – waarbij het woord sponsor uiteraard betekent dat de buitenlandse ondernemer de lokale vertegenwoordiger sponsort. Deze manier van werken is vaak de beste manier om de lokale markt te penetreren.

In Koeweit bestaat, net als in de meeste andere landen in de Arabische wereld, een Free Trade Zone waar buitenlandse ondernemers in bepaalde sectoren in theorie vrijelijk en belastingvrij kunnen ondernemen. Vergunningen voor deze Zone zijn echter aan veel voorwaarden onderhevig en zijn lastig te verkrijgen.

Het belastingsysteem in Koeweit is niet eenvoudig. Tarieven zijn doorgaans aanzienlijk lager dan in Nederland (rond 15%), maar voor wie nieuw is in Koeweit kan het systeem soms willekeurig overkomen. Het is dus van belang om je goed te laten voorlichten door een lokale adviseur. Wij hebben betrouwbare lokale partners. Nederland heeft een goed belastingverdrag met Koeweit, dus het risico op dubbele belastingheffing is klein. Ook is er een bilateraal investeringsverdrag tussen Nederland en Koeweit, zodat Nederlandse ondernemers en investeerders in hoge mate beschermd zijn tegen onteigeningen.

Over toepassing van het belastingverdrag met Koeweit kunnen wij adviseren. Meer weten over zakendoen, investeren en ondernemen in Koeweit? Neem dan contact met ons op.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34-2
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167