Brexit: voordelen of nadelen voor Nederland?

De Brexit is de laatste weken meer dan eens een hot topic. De onderhandelingen over de zachte al dan niet harde Brexit roepen heel wat vragen op, ook als het gaat om de gevolgen voor het bedrijfsleven hier in Nederland.

Invloed van de Brexit op de Beurs

Voor de Nederlandse beurs kan de Brexit positief uitpakken. Uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten of AFM blijkt immers een opvallende toename van aanvragen en vergunningen van Londense beursbedrijven. Naar schatting zal zo’n 30% – 40% van de Europese kapitaalmarkt naar Nederland verhuizen. Daardoor is Nederland, en meer bepaald de Randstad, goed op weg hét financiële handelscentrum van het hervormde Europa te worden.

Invloed van de Brexit op de Economie

Volgens de Financial Times zijn vooral de centrale ligging en het bedrijfsvriendelijke klimaat de grote aantrekkingsfactoren. Zo lieten naast toonaangevende beursbedrijven zoals London Stock Exchange en Chigaco Board Options een aantal flitshandelaren en banken hun oog op de Randstad vallen. Ook Amerikaanse, Japanse en Britse bedrijven die handelen voor eigen risico trekken onze kant op. Bij die gunstige uitstraling kan de héle Nederlandse economie baten, omdat daardoor ook de vraag toeneemt naar kennisintensieve en dienstverlenende bedrijven. Meer internationale ondernemingen vragen namelijk om meer capaciteit, expertise en IT-systemen.

Kunnen de voordelen de risico’s wegcijferen?

Toch waarschuwen critici ook mogelijke risico’s, zoals bijvoorbeeld een escalatie van de stijging in de prijzen van vastgoed in Amsterdam. Vooral de kans op een nieuwe economische crisis boezemt hen angst in. Dan is het namelijk maar de vraag of de baten van de financiële sector de kosten kunnen compenseren.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167