Zaken doen in Japan

Japan: het land van de eeuwenoude cultuur, schitterende architectuur en ontroerend mooie natuur. Toch profileerde Japan het laatste decennia vooral als een land met oog voor trends, mode en een vooruitstrevende technologie en vooral een erg hoog opleidingsniveau. Bovendien liet Japan zich daarbij sterk beïnvloeden door het Westen. Zo tracht het onder meer Westerse multinationals nu binnen te halen. Desalniettemin maakt de Japanse cultuur, na duizenden jaren van tradities slechts oppervlakkig Westerse invloeden overneemt, het moeilijk om zaken te doen in Japan.

Culturele verschillen

Taal

Ondanks hun Engelse bijnamen, zijn de meeste Japanners eentalig. Alleen in de grote steden kunnen de inwoners beperkt Engels.

Zakelijke contacten en bijeenkomsten in Japan

Zeker in uw zakenrelaties is het belangrijk om van het nodige respect voor de Japanse cultuur te getuigen. Zo kleedt u zich het best formeel en conservatief. Uitbundigheid of een vorm van eigenheid in uw kleding stijl wordt niet gewaardeerd. Bovendien doet u er ook goed aan om uw voeten goed te verzorgen en gaten in kousen te vermijden, want wellicht u zal uw schoenen moeten uitdoen bij het betreden van zowel in private als veel publieke gebouwen.

Bij het ontmoeten van nieuwe mensen is handen schudden hoogst ongebruikelijk. In plaats daarvan begroet Japanners elkaar door een buiging. Welke buiging dat is, hangt af van sociale regels. Gelukkig wordt u als buitenlander niet veronderstelt die te kennen. Wel hoort u aan de zijkant van de tafel plaats te nemen. Het hoofd van de tafel is namelijk gereserveerd voor de hoogste in rang. Vergeet bij zo’n vergadering ook niet om uw interesse te laten blijken door notities – niet in rood!- te maken en de ideeën van uw tafelgenoten te herhalen.

Wat u evenmin mag vergeten is een relatiegeschenk. Dat mag geen standaardgeschenk zijn van de giftshop om de hoek, maar moet perfect bij uw zakelijke partner(s) passen. Daarbij vermijdt u te allen tijde een set van 4 geschenken te geven (of een geschenk dat uit een set van 4 bestaat). De uitspraak van het cijfer is immers hetzelfde als het woord voor de dood, een symboliek die u dus liever wenst te vermijden bij het aangaan van een nieuwe relatie.

Al even belangrijk is de uitwisseling van een visitekaartje. Dit wordt als een echte ceremonie gezien. Lees dan ook steeds aandachtig de kaartjes die u ontvangt en schrijf er zeker niet op.

 

Bedrijfswereld

In Japan staat de groep boven het individu. Die groep wordt gestructureerd door een sterke hiërarchie. Ook binnen Japanse bedrijven worden gerund op basis van die sociale en maatschappelijke rangorde. Als u toegestaan bent pauze te nemen of een zakelijk diner hebt, hoort u overigens te wachten met eten totdat de leidinggevende of uw hoger geplaatste zakenrelatie u daar toestemming voor geeft.

Voorts is de leidinggevende vaak ouder dan het personeel. Daarom kan het personeel de chef nooit direct aanspreken bij kritiek, laat staan zelf kritiek te uiten. In het geval van een terechtwijzing, hoort u uw meerdere dus te bedanken en daarna – en alleen als dat gevraagd is – van een uitleg te voorzien.

Wanneer een Japans bedrijf of ondernemer een samenwerking aangaat, wordt het risico steeds verspreid over meerder zakenpartners. Daardoor kan een eenvoudige beslissing tijdrovend zijn en moet u het nodige geduld aan de dag leggen.

 

Economische Markt

Japan blijft bijzonder interessant om een bedrijf te vestigen. Zo bekleed Japan de derde plaats in de wereldeconomie. Dat heeft het land niet alleen te danken aan de alom bekende, hoogwaardige productiemarkt. Ook dankzij zijn voeding- en dranksector, biotechnologe, nanotechnologie, farmaceutische industrie, ICT en automotive engineering heeft Japan het ver weten te schoppen.

Bovendien investeert Japan jaarlijks zo’n 3,5% van het BBP in Research & Development. Hierdoor liggen de lokale onderzoeksinstellingen en universiteiten aan de basis van toonaangevend en innovatief onderzoek in onder meer lucht- ruimtevaart, life sciences, micro-en nano-electronica of energie.

Daarnaast is het ook handig te weten dat Japanners over het algemeen goede betalers zijn.

Partner in Japan

Deze economische voordelen weten vele ondernemers te intrigeren. Toch houdt het culturele klimaat de meeste van hen tegen.

Daarvoor hebben wij nu een oplossing. Met trots stellen wij u voor aan onze partner. Samen kunnen wij u helpen bij de oprichting en het runnen van uw Japanse bedrijf. Zij verzorgen alle boekhouding, accountancy en (fiscale) administratie, conform met de lokale en internationale wetgeving. Ook de correspondentie met de Japanse autoriteiten kunnen ze overnemen. Bovendien gebeurt alle communicatie en documentatie in het Engels, waardoor u ook niet hoeft te vrezen voor een mogelijke taalbarrière.  Op die manier hoeft u zich alleen te focussen op wat echt van belang is: zaken voeren.

Wenst u meer informatie over zaken voeren in Japan of wenst u gebruik te maken van onze diensten om uw Japanse onderneming te realiseren? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167