Voorwaarden voor belastingplicht

Net zoals Europa, heft ook de VS belasting op de verkoop van goederen en diensten, namelijk Sales Tax. Anders dan bij ons, is Sales Tax niet nationaal vastgelegd. Elke staat en elk district hebben met andere woorden het recht om belasting te innen. Tot dusver kwam daarvoor alleen de uiteindelijke verkoper in aanmerking als die fysiek aanwezig was in de betreffende staat of district. Dit verandert nu echter door de ophefmakende rechtszaak waarin de staat South Dakota won van Wayfair. Deze ontwikkeling heeft invloed op de voorwaarden voor belastingplicht en kan belangrijke gevolgen hebben voor bedrijven die in de VS actief zijn.

Voorwaarden voor belastingplicht

Noodzakelijke voorwaarde

In het verleden was elke uiteindelijke verkoper belastingplichtig in de staat (en het district) waarin de verkoper fysiek aanwezig was. Die aanwezigheid kon de verkoper staven door onder andere de vestiging van het kantoor, het salaris en/of loonstroken, het inventaris… Die fysieke aanwezigheid is vooraan geen noodzakelijke voorwaarde meer.

Voldoende voorwaarde

In de rechtszaak tegen Wayfair wist South Dakota het Amerikaanse Supreme Court er namelijk van te overtuigen dat een aanzienlijke verkoop oftwel ‘substantial sales’ een voldoende voorwaarde is om een verkoper als belastingplichtige te kwalificeren. Aangezien het Supreme Court daarbij geen officiele drempel instelde om een omzet of klantenbasis als ‘substantial sales’ te kwantificeren, lijkt South Dakota die rol nu op zich te nemen. Zo moet een verkoper zich in deze staat als belastingplichtige registreren als hij jaarlijks meer dan $100.000 boekt in totaal of er meer dan 200 afnemers. In navolging van South Dakota zullen vele staten deze drempel overnemen, al valt te verwachten dat verschillende staten een poging zullen ondernemen om die te verlagen.

Belastingtarief voor Sales Tax

Deze uitgebreide voorwaarden voorziet South Dakota wel van een tegemoetkoming. Aangezien niet alleen staten, maar ook hun verschillende districten Sales Tax mogen heffen, hanteren de Verenigde Staten van Amerika meer dan 10.000 verschillende tarieven. Alleen al de staat New York, die haar tarieven per staat laat bepalen, gebruikt niet minder dan 100 verschillende percentages voor Sales Tax. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit een overbodige belasting is voor Amerikaanse bedrijven die handel drijven in verschillende districten en staten. Om hen te ontlasten, stelt South Dakota nu één uniform tarief in voor Sales Tax. Dit uniforme regime passen zo’n 20 staten reeds toe. Het valt nog af te wachten of South Dakota erin slaagt ook hierin de Amerikaanse staten verenigen.

Voor meer vragen over de voorwaarden voor belastingplichtkan jkunt u steeds vrijblijvend contact met ons opnemen. We staan u graag te woord.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34-2
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167