BTW-verplichtingen voor webshops

Voor zowel start-up’s als bestaande bedrijven met fysieke winkels zijn er verschillende voordelen om een webshop te starten. Één van deze voordelen is dat, in potentie, de hele wereld tot je klantenkring kan behoren. Het internet noch de transportmogelijkheden zijn immers aan enige landsgrenzen gebonden. Helaas gaat dit niet op voor de btw voorschriften waar ondernemers die hun diensten of producten via het internet aanbieden mee te maken (kunnen) krijgen. Zolang een webshop alleen Nederlandse klanten heeft, is de situatie helder: zowel particulieren als zakelijke klanten wordt btw doorberekend. De zakelijke klanten kunnen de betaalde btw als voorbelasting af trekken. De Nederlandse (webshop) ondernemer draagt de ontvangen btw  – verminderd met de btw van zijn/haar gemaakte kosten – af, aan de Nederlandse Belastingdienst.

 

Nederlandse btw voor webshop-klanten in Europa

Dit wordt echter anders, op het moment dat de webshop klanten in Europa gaat bedienen. Particulieren in Europa wordt – net als particulieren in Nederland – de Nederlandse btw doorberekend. Als het gaat om een product, dan horen daar ook altijd transportkosten bij. Maar die zijn – in tegenstelling tot wat veel gedacht wordt – niet standaard 21%.

 

Buitenlandse btw voor webshop-klanten in Europa

Op het moment dat de webshop zijn/haar goederen en/of diensten aan een Europese ondernemer verkoopt, dan moet de Nederlandse ondernemer de btw verleggen naar zijn zakelijke afnemer. Maar hoe doe je dat? En, hoe weet je eigenlijk of iemand een bestelling bij je plaatst als particulier of als ondernemer? Bij veel eenmanszaken – of Europese equivalenten van een eenmanszaak – is dat lang niet altijd duidelijk zichtbaar.

En hiermee houdt het niet op. Want, ook al ben je als webshop in Nederland gevestigd, het kan zijn dat je – gezien de omvang van je omzet in een desbetreffend EU land – ineens óók in een ander Europees land btw plichtig wordt! Hetgeen betekent dat je je ook in dat andere EU land als btw ondernemer moet registreren en btw af moet dragen. Maar wanneer kom je in deze situatie terecht? Hoe regel je dit? Hoeveel btw moet je dan af gaan dragen? Kom je dan niet in de situatie terecht dat je ‘dubbel’ btw moet gaan afdragen? En is dat dan ‘voor altijd’ of houdt je btw verplichting op als je omzet in dat EU land daalt?

Op basis van het voorgaande is het duidelijk dat de fiscale regels het de webshop ondernemer niet gemakkelijk maken. Verkeerde toepassing van deze regels leidt tot o.a. verkeerde facturen (en dus onjuiste administratie), verkeerd doorbelaste btw, btw die ten onrecht in zijn geheel wel of niet doorberekend is, etc. Financiële gevolgen kunnen o.a. dat je minder btw van de Belastingdienst terug kunt vragen dan waar je recht op had. Of andersom, dat je minder btw aan de Belastingdienst afdraagt, dan je eigenlijk behoort te doen. Met mogelijke boetes en naheffingen tot gevolg.

 

Btw voor klanten buiten Europa?

Dan hebben we nog de klanten van buiten de Europese Unie. Amerika bijvoorbeeld. Maar ook dichter bij huis. Wat bijvoorbeeld te doen met klanten uit Noorwegen of Zwitserland? Moeten deze particulieren ook Nederlandse btw doorberekend krijgen? En de zakelijke klanten? Moet daar ook de btw naar verlegd worden?

Nóch ingewikkelder wordt het op het moment dat je als ondernemer voor de inkoop van je goederen of diensten zelf óók weer gebruik maakt van leveranciers die gevestigd zijn andere Eu-landen en/of in landen buiten Europa. De hierboven geschetste problematiek komt dan in gespiegelde vorm terug. Je leveranciers worstellen namelijk in hun land van herkomst met precies dezelfde vragen als ik hierboven geschetst heb. Ook vanuit deze hoek zijn dus verkeerde facturen en onjuiste afhandeling van de btw een vervelend gevolg voor je onderneming: vervuiling van je administratie, btw die niet meer terug te vragen is, btw die je op grond van de verleggingsregeling aan de Nederlandse fiscus af hoort te dragen maar niet doet, etc. etc.

En alsof dit niet genoeg is: Wat gebeurt er eigenlijk als je – terwijl je op vakantie bent in een ander land – het een en ander aanschaft voor je onderneming bij de plaatselijke winkelier? Kan je deze btw dan terugkrijgen of niet? Hoe? En van wie?

 

Hulp bij btw-aangifte van een webshop

Bij DTS hebben we de nodige ervaring in het begeleiden van webshops die opereren op de Europese en/of internationale markt. Tegen schappelijke tarieven helpen we ondernemers om een juiste btw aangifte in te dienen en hun administratie btw-proof te maken zodat ze kunnen voldoen aan al hun Nederlandse en Europese btw verplichtingen. Daarnaast kunnen we de oude btw aangiftes nalopen op onjuistheden en waar mogelijk bijstaan met het terug vragen van de teveel betaalde btw.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34-2
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167