Ik ben een Digitale Nomade – Betaal ik Belasting?

Meer en meer mensen kunnen overal en nergens wonen, en werken op afstand. Zolang er stroom is en internet, kunnen zij hun werk als blogger, ontwerper, ontwikkelaar, journalist, consultant, etc. doen. Het lijkt paradijs: luie strandstoel, laptop op schoot, kokosnoot in de hand. Wie deze levensstijl nastreeft, wordt ook wel ‘digitale nomade’ genoemd. 

De digitale nomade reist van plek naar plek, en kan intussen werken en geld verdienen. Zijn of haar baas, opdrachtgever of volgers maakt het niet uit waar hij of zij zich eigenlijk bevindt, zolang het werk maar gedaan wordt. Populaire bestemmingen voor digitale nomades zijn, onder andere, Thailand, Vietnam, Indonesië, Colombia en Costa Rica, waar het leven aangenaam en relatief goedkoop is.

Met enige regelmaat analyseren wij de belastingpositie van een digitale nomade. De nomade vindt vaak dat hij overal woont, dus nergens woont, dus nergens belasting zou hoeven betalen. Helaas is de (Nederlandse) belastingdienst het hier niet altijd mee eens. Zeker als je een gering aantal maanden of jaren of reis bent en vervolgens weer terugkeert naar Nederland, is Nederland geneigd te zeggen dat je belastingtechnisch nooit weggeweest bent.

Aan deze onzekerheid kleven belastingrisico’s, zowel voor de inkomstenbelasting als de BTW. Wij kunnen je helpen je belastingpositie te analyseren en deze risico’s zo veel mogelijk te beperken. Dit kan achteraf, maar liefst doen we dit vooraf, zodat je rekening kunt houden met wat je wel en niet moet doen om een gunstige belastingpositie te behouden. Bespaar jezelf kopzorgen en maak je bestaan als digitale nomade nog relaxter. Neem contact op via e-mail of telefoon.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34-2
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167