Als aantrekkelijke klimaat u nog niet wisten te overtuigen zaken te doen in Singapore, dan kan de overheid daar misschien verandering in brengen
Contact Hendrik-Jan van Duijn

Zaken doen in Singapore

Als u een internationaal ondernemer bent die overweegt uit te breiden naar Azië, dan raden wij u aan Singapore te overwegen. De kosmopolitische metropool weet een moderne westerse uitstraling te verzoenen met traditionele Aziatische kenmerken.  Zo houdt Singapore het welzijn van de gemeenschap nog steeds hoog in het vaandel, maar realiseert het dit eeuwenoude streven naar nieuwe kansen en een beter leven door een digitale vooruitgang. Die vernieuwing zorgde overigens voor een aanzienlijke verbetering van de manier van werken.  In wat volgt, zetten we de voordelen van zaken doen in Singapore voor u uit elkaar.

 

Talen

Naast de lokale dialecten, Maleis en Tamil, speekt de Singaporese bevolking ook Mandarijn en Engels. Daarmee kan het land niet alleen functioneren als een toegangspoort naar China, maar ook naar het Westen. Bovendien hanteren alle overheidsinstellingen, rechtbanken, scholen en de bedrijfswereld Engels als voertaal. Daardoor is er van een taalbarrière geen sprake.

 

Zakelijke gebruiken

Vaderlandliefde

Het is niet moeilijk om verliefd te worden op Singapore, de prachtige natuur en de mondaine voorzieningen. Als u zaken doet met Singaporezen, dan doet u er goed aan de pracht van hun land ook te erkennen. Singaporezen zijn namelijk zeer chauvinistisch. Kritiek wordt dan ook niet geapprecieerd wanneer ze naar uw mening over hun vaderland vragen, wat vaak gebeurt aan het begin van een meeting. Let wel op dat uw loftuitingen niet te amicaal worden. Ook uitweidingen over familieaangelegenheden, religie en/of politiek vallen niet in goede aard.

Meetings

Een groot voordeel van Singapore is de orde en stiptheid die de bevolking hoog in de vaandel draagt. U zal niet moeten wachten op een zakenrelatie. U kan er overigens vanuit gaan dat de meeting aangenaam zal verlopen, want Singaporezen zullen wanneer ze zaken doen nooit hun stem verheffen of blijk geven van een slecht humeur. Die gemoedelijke sfeer wordt bevestigd door het uitwisselen van relatiegeschenken. De geschenken symboliseren de hoop op succesvolle zakelijke contacten en een vriendschappelijke relatie. De scheidingslijn tussen collega’s en vrienden is dus dun. Na zakelijke meetings is het bijvoorbeeld gebruikelijk samen te gaan eten om de persoonlijke band te versterken. Daarna hoort u wel uw bespreking nog minstens een uur voort te zetten.

Bedrijfshiërarchie

Ook het zaken doen in Singapore komt de vruchtbare verstrengeling van traditionele waarden en moderne idealen naar boven. Zo is de duidelijke hiërarchische structuur een onmiskenbare getuige van de Aziatische cultuur. De baas geniet van het meeste aanzien en gezag. Desalniettemin blijkt Singapore hier vooruitstrevender dan vele ‘moderne’ Westerse landen. In Singapore bestaat immers geen glazen plafond. Daardoor kunnen vrouwen probleemloos belangrijke functies bekleden in het bedrijfsleven.

 

Overheidssubsidies

Als het vruchtbare handelsklimaat of de veelzijdige cultuur en natuur u nog niet wisten te overtuigen zaken te doen in Singapore, dan kan de overheid daar misschien verandering in brengen. De lokale overheid reikt namelijk verschillende subsidies en belastingvoorzieningen aan aan binnen- en buitenlandse bedrijven die zich in Singapore vestigen. Aarzel dan ook niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over internationaal ondernemen of zaken doen in Singapore. Wij helpen u graag verder.

Tags

Meer blogs van Hendrik-Jan van Duijn

Dutch Tax Plan 2020: Corporate Income Tax Changes Brexit: voordelen of nadelen voor Nederland? Vermogen anonimiseren via CV Belastingplan 2019: Wat wordt realiteit? Opgelet: aangifteplicht benchmarkrapportage Belastingplan 2019 Moet een stichting voortaan de jaarrekening deponeren? Zaken doen in Japan South Dakota zet de toon voor de VS’ nieuwe Sales Tax-beleid Voorwaarden voor belastingplicht Malta en zeelui: een perfecte fiscale match Vermijd een oplopende belastingschuld door het juiste belastinguitstel Belastingplan 2018 Dividendbelasting: Krijgt Rutte III zijn zin? Wijziging wet inzake landenrapport juni 2017 Afvalbeheersbijdrage verpakkingen Indienen van een bezwaarschrift: tips & tricks FBI – De Fiscale beleggingsinstelling VBI – Vrijgestelde beleggingsinstelling Werken met het nieuwe vaste inrichting (VI) concept na BEPS Actie 7 Einde VAR voor ZZP’ers Btw-aftrek op kostbare diensten verandert in 2018 BTW Aangifte Nederland Belastingaangifte Boetes Nultarief voor BTW op intracommunautaire levering van goederen Dutch VAT on the lease of parking space Omzetbelasting aangifte Buitenland BTW op het live verlenen van digitale diensten Milieubelastingen Oninbare BTW terugvragen Reverse-charging Dutch VAT BTW op waardebonnen en vouchers What does a negative VAT balance on your Balance sheet entail in the Netherlands? Dutch VAT and cross-border services BTW-verleggingsregeling Belasting advies Btw op de verkoop van een onderneming BTW op verhuur als parkeerruimte BTW op verhuren met koopoptie Is BTW ook van toepassing op sponsoring? BTW-schuld op de balanspost Belastingen voor particulieren Belastingen voor ondernemers Gemeentebelastingen Belastingen en de Ontwikkelingen Bitcoins en Andere Cryptovaluta Country-by-country reporting doetbelang transfer pricing toenemen Belastingvoordeel 2015 Belastingrente Deelnemersvrijstelling Vraag en antwoord lijfrente Krijgt innovatie de ruimte? Crowdfunding: populair, maar nog niet uitgekristalliseerd Dividendbelasting op dividenden naar de Nederlandse Antillen: mag dat of niet? Beantwoording vragen wetsvoorstel ATAD1 Conceptbesluit informatieverschaffing schakelvennootschappen gepubliceerd Investeringsaftrek voor mijn website?