In navolging van South Dakota zullen vele staten het nieuwe Sales Tax regime overnemen
Contact Hendrik-Jan van Duijn

South Dakota zet de toon voor de VS’ nieuwe Sales Tax-beleid

Net zoals Europa, heft ook de VS belasting op de verkoop van goederen en diensten, namelijk Sales Tax. Anders dan bij ons, is Sales Tax niet nationaal vastgelegd. Elke staat en elk district hebben met andere woorden het recht om belasting te innen. Tot dusver kwam daarvoor alleen de uiteindelijke verkoper in aanmerking als die fysiek aanwezig was in de betreffende staat of district. Daar komt nu echter verandering in door de ophefmakende rechtszaak waarin de staat South Dakota won van Wayfair. 

Voorwaarden voor belastingplicht

Noodzakelijke voorwaarde

In het verleden was elke uiteindelijke verkoper belastingplichtig in de staat (en het district) waarin de verkoper fysiek aanwezig was. Die aanwezigheid kon de verkoper staven door onder andere de vestiging van het kantoor, het salaris en/of loonstroken, het inventaris… Die fysieke aanwezigheid is vooraan geen noodzakelijke voorwaarde meer.

 

Voldoende voorwaarde

In de rechtszaak tegen Wayfair wist South Dakota het Amerikaanse Supreme Court er namelijk van te overtuigen dat een aanzienlijke verkoop oftwel ‘substantial sales’ een voldoende voorwaarde is om een verkoper als belastingplichtige te kwalificeren. Aangezien het Supreme Court daarbij geen officiele drempel instelde om een omzet of klantenbasis als ‘substantial sales’ te kwantificeren, lijkt South Dakota die rol nu op zich te nemen. Zo moet een verkoper zich in deze staat als belastingplichtige registreren als hij jaarlijks meer dan $100.000 boekt in totaal of er meer dan 200 afnemers. In navolging van South Dakota zullen vele staten deze drempel overnemen, al valt te verwachten dat verschillende staten een poging zullen ondernemen om die te verlagen.

 

Belastingtarief voor Sales Tax

Deze uitgebreidde voorwaarden voorziet South Dakota wel van een tegemoetkoming. Aangezien niet alleen staten, maar ook hun verschillende districten Sales Tax mogen heffen, hanteren de Verenigde Staten van Amerika meer dan 10.000 verschillende tarieven. Alleen al de staat New York, die haar tarieven per staat laat bepalen, gebruikt niet minder dan 100 verschillende percentages voor Sales Tax. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit een overbodige belasting is voor Amerikaanse bedrijven die handel drijven in verschillende districten en staten. Om hen te ontlasten, stelt South Dakota nu één uniform tarief in voor Sales Tax. Dit uniforme regime passen zo’n 20 staten reeds toe. Het valt nog af te wachten of South Dakota erin slaagt ook hierin de Amerikaanse staten verenigen.

 

Voor meer vragen kan u steeds vrijblijvend contact met ons opnemen. We staan u graag te woord.

Tags

Meer blogs van Hendrik-Jan van Duijn

Dutch Tax Plan 2020: Corporate Income Tax Changes Brexit: voordelen of nadelen voor Nederland? Vermogen anonimiseren via CV Belastingplan 2019: Wat wordt realiteit? Opgelet: aangifteplicht benchmarkrapportage Belastingplan 2019 Moet een stichting voortaan de jaarrekening deponeren? Zaken doen in Japan Zaken doen in Singapore Voorwaarden voor belastingplicht Malta en zeelui: een perfecte fiscale match Vermijd een oplopende belastingschuld door het juiste belastinguitstel Belastingplan 2018 Dividendbelasting: Krijgt Rutte III zijn zin? Wijziging wet inzake landenrapport juni 2017 Afvalbeheersbijdrage verpakkingen Indienen van een bezwaarschrift: tips & tricks FBI – De Fiscale beleggingsinstelling VBI – Vrijgestelde beleggingsinstelling Werken met het nieuwe vaste inrichting (VI) concept na BEPS Actie 7 Einde VAR voor ZZP’ers Btw-aftrek op kostbare diensten verandert in 2018 BTW Aangifte Nederland Belastingaangifte Boetes Nultarief voor BTW op intracommunautaire levering van goederen Dutch VAT on the lease of parking space Omzetbelasting aangifte Buitenland BTW op het live verlenen van digitale diensten Milieubelastingen Oninbare BTW terugvragen Reverse-charging Dutch VAT BTW op waardebonnen en vouchers What does a negative VAT balance on your Balance sheet entail in the Netherlands? Dutch VAT and cross-border services BTW-verleggingsregeling Belasting advies Btw op de verkoop van een onderneming BTW op verhuur als parkeerruimte BTW op verhuren met koopoptie Is BTW ook van toepassing op sponsoring? BTW-schuld op de balanspost Belastingen voor particulieren Belastingen voor ondernemers Gemeentebelastingen Belastingen en de Ontwikkelingen Bitcoins en Andere Cryptovaluta Country-by-country reporting doetbelang transfer pricing toenemen Belastingvoordeel 2015 Belastingrente Deelnemersvrijstelling Vraag en antwoord lijfrente Krijgt innovatie de ruimte? Crowdfunding: populair, maar nog niet uitgekristalliseerd Dividendbelasting op dividenden naar de Nederlandse Antillen: mag dat of niet? Beantwoording vragen wetsvoorstel ATAD1 Conceptbesluit informatieverschaffing schakelvennootschappen gepubliceerd Investeringsaftrek voor mijn website?