Opleiding

Joost is in 2007 rechten gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was toen al bezig met zijn bachelor Slavische taal en cultuur. Vanwege zijn brede interesse heeft Joost na de master Strafrecht te hebben afgerond een tweede master gevolgd en gehaald: Fiscaal Recht. Hij is in 2015 afgestudeerd met een scriptie over de deelnemingsvrijstelling. Joost is aspirant-lid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, wat betekent dat hij de laatste ontwikkelingen in het (internationaal) belastingrecht op de voet blijft volgen. Ook neemt hij deel aan seminars georganiseerd door diverse instanties, zoals het Ministerie van Financiën, de Kamer van Koophandel en de Universiteit van Lausanne.

Carrière

Na een korte carrière als journalist en vertaler heeft Joost zijn roeping gevonden in de wereld van het recht. Hij heeft, afkomstig uit een ondernemende familie, altijd affiniteit gehad met ondernemerschap. Tijdens zijn studie fiscaal recht drong de enorme ongelijkheid tussen de fiscale mogelijkheden voor multinationals en die voor het MKB tot hem door. Dit werkt marktverstorend. Het is dan ook Joosts ambitie om belastingvoordelen toegankelijk te maken voor alle ondernemers. Hier zet hij zich zowel op beleidsniveau als op cliëntniveau voor in. Na zeven jaar bij DTS is Joost belastingadviseur en managet hij het DTS-kantoor in Amsterdam. Ook is hij onder meer verantwoordelijk voor de Asia Desk.

Ervaring

“Het mooiste aan mijn vak vind ik het moment waarop een cliënt zich realiseert wat een goed belastingadvies waard kan zijn. Het verschil tussen wat een bedrijf voor en na ons advies aan belasting betaalt, is vaak veel groter dan de winst die geboekt wordt met een reorganisatie of reclamecampagne. Belastingadvies heeft dus ook in commerciële zin toegevoegde waarde en is onmisbaar in elk business plan.”

Als belastingadviseur doet Joost geen dag hetzelfde, omdat geen cliënt hetzelfde is. Hij adviseert namelijk bedrijven en investeerders in diverse sectoren en diverse landen. Zo is de innovatiebox toepassen voor een tech-startup heel wat anders dan transfer pricing-advies geven aan een importeur van voedingsmiddelen, maar het is beide vennootschapsbelasting.