De Nederlandse fiscale wetgeving biedt een breed scala aan mogelijkheden voor crowdfundingprojecten en -platforms
Contact Hendrik-Jan van Duijn

Crowdfunding: populair, maar nog niet uitgekristalliseerd

Een museum dat een stadsmaquette financiert door mensen en organisaties te vragen hun eigen pand te kopen voor honderd euro. Kunstprojecten steunen via sites als www.voordekunst.nl. Auteurs die een deel van de boeken waaraan ze werken online zetten, om te bekijken of lezers bereid zijn ervoor te betalen. Allemaal crowdfunding. “Crowdfunding is een verzamelbegrip voor allerlei initiatieven waarbij de input van velen kan leiden tot het behalen van een doel door één partij. Een manier van sociaal lenen en investeren waarbij marktpartijen elkaar kunnen vinden in vraag en aanbod op verschillende vlakken”, aldus www.crowdfunding.nl.

Bijeffect is dat mensen betrokken zijn bij het project waaraan ze bijgedragen hebben. Niet alleen in financiële zin; ze zijn bijvoorbeeld ook benieuwd naar het resultaat en communiceren over ‘hun’ project via sociale media. Crowdfunding is populair in Nederland, maar dat betekent niet dat er al antwoorden zijn op allerlei juridische vragen, zoals: op welke manier mogen ‘funders’ bedankt worden? Worden de donaties aan bedrijven die via crowdfunding geld proberen binnen te krijgen, gezien als een bate? En wat zijn de gevolgen als een bedrijf het opgehaalde geld investeert in een ander bedrijf?

De Nederlandse fiscale wetgeving biedt een breed scala aan mogelijkheden voor crowdfundingprojecten en -platforms. Niet alleen voor mensen die op zoek zijn naar financiering, maar ook voor mensen die willen investeren en daarbij betrokken willen zijn bij de ontwikkeling van een project of product. Investeren kan op vier manieren: door te doneren, door te sponsoren, via vreemd vermogen en via eigen vermogen. Investeerders mogen in Europa winst halen uit crowdfunding (in tegenstelling tot de Verenigde Staten). En hoe zit het met het rendement? Als een natuurlijke rechtspersoon meedoet aan crowdfunding, wordt hij hiervoor belast in box 3: sparen en beleggen? Meer informatie staat in mijn artikel dat ik heb gepubliceerd in de nieuwsbrief van Thomson Reuter Carswell.

Omdat er nog geen fiscale wetgeving is op het gebied van crowdfunding, moeten de fiscale gevolgen voor zowel de vragende als de aanbiedende partij steeds opnieuw bekeken worden. Daar helpen we graag bij! Heeft u al ervaring met crowdfunding? Laat het weten via het reactieformulier hieronder.

Meer informatie:

Tags

Meer blogs van Hendrik-Jan van Duijn

Dutch Tax Plan 2020: Corporate Income Tax Changes Brexit: voordelen of nadelen voor Nederland? Vermogen anonimiseren via CV Belastingplan 2019: Wat wordt realiteit? Opgelet: aangifteplicht benchmarkrapportage Belastingplan 2019 Moet een stichting voortaan de jaarrekening deponeren? Zaken doen in Japan Zaken doen in Singapore South Dakota zet de toon voor de VS’ nieuwe Sales Tax-beleid Voorwaarden voor belastingplicht Malta en zeelui: een perfecte fiscale match Vermijd een oplopende belastingschuld door het juiste belastinguitstel Belastingplan 2018 Dividendbelasting: Krijgt Rutte III zijn zin? Wijziging wet inzake landenrapport juni 2017 Afvalbeheersbijdrage verpakkingen Indienen van een bezwaarschrift: tips & tricks FBI – De Fiscale beleggingsinstelling VBI – Vrijgestelde beleggingsinstelling Werken met het nieuwe vaste inrichting (VI) concept na BEPS Actie 7 Einde VAR voor ZZP’ers Btw-aftrek op kostbare diensten verandert in 2018 BTW Aangifte Nederland Belastingaangifte Boetes Nultarief voor BTW op intracommunautaire levering van goederen Dutch VAT on the lease of parking space Omzetbelasting aangifte Buitenland BTW op het live verlenen van digitale diensten Milieubelastingen Oninbare BTW terugvragen Reverse-charging Dutch VAT BTW op waardebonnen en vouchers What does a negative VAT balance on your Balance sheet entail in the Netherlands? Dutch VAT and cross-border services BTW-verleggingsregeling Belasting advies Btw op de verkoop van een onderneming BTW op verhuur als parkeerruimte BTW op verhuren met koopoptie Is BTW ook van toepassing op sponsoring? BTW-schuld op de balanspost Belastingen voor particulieren Belastingen voor ondernemers Gemeentebelastingen Belastingen en de Ontwikkelingen Bitcoins en Andere Cryptovaluta Country-by-country reporting doetbelang transfer pricing toenemen Belastingvoordeel 2015 Belastingrente Deelnemersvrijstelling Vraag en antwoord lijfrente Krijgt innovatie de ruimte? Dividendbelasting op dividenden naar de Nederlandse Antillen: mag dat of niet? Beantwoording vragen wetsvoorstel ATAD1 Conceptbesluit informatieverschaffing schakelvennootschappen gepubliceerd Investeringsaftrek voor mijn website?