BTW op waardebonnen en vouchers
Contact Hendrik-Jan van Duijn

BTW op waardebonnen en vouchers

Vanaf 1 januari 2019 zullen er nieuwe regels van kracht zijn voor de btw op waardebonnen of vouchers. Wat er juist verandert, vindt u hier.

Voucher
Een voucher of waardebon geldt als verplichting tot de levering of dienst waarvoor de voucher als (gedeeltelijke) tegenprestatie geldt. Onder vouchers vallen dus niet alleen bonnen voor evenementen, maar bijvoorbeeld ook boekenbonnen, zegels of zelfs telefoonkaarten.

Toch kan een voucher niet als algemeen betaalmiddel doorgaan. Dat signaleert de vermelding van de te leveren goederen of verrichte diensten en de daarmee verbonden voorwaarden. Die horen steeds vermeld te zijn op de voucher of in de bijhorende documentatie. De voucher geldt met andere woorden als vergoeding voor een beperkt aantal vooraf gespecifieerde goederen of diensten. Daarenboven is de identiteit van de potentiele aanbieders steeds op voorhand bekend. Dat is niet het geval bij algemene betaalmiddelen. Zij kunnen alle goederen of leveringen aankopen bij (zo goed als) elke leverancier. Hieronder vallen tevens ook creditkaarten van specifieke warenhuizen.

Btw-Regels

Toepassing

De nieuwe regels zijn van toepassing op fysieke of online bonnen die vanaf 1 januari 2019 worden uitgegeven. Toch komen niet alle vouchers in aanmerking. Het gaat immers alleen maar om waardebonnen die (gedeeltelijk) recht geven op bepaalde goederen of diensten. De regels gelden niet voor bonnen die uitsluitend korting geven op de aankoopprijs van goederen of diensten. Zulke bonnen vereisen immers een bijbetaling wanneer ze ingewisseld worden. Of gratis zegels die recht geven op goederen of geld eveneens binnen het bereik van de nieuwe regels vallen, is op dit moment nog niet duidelijk. Cadeaubonnen, daarentegen, zullen vanaf 2019 wel als voucher in plaats van als waardepapier doorgaan.

Btw

Omdat vouchers geen algemeen betaalmiddel zijn, gelden er ook andere regels. De uitgever van een voucher kan voor de voucher namelijk btw in aftrek brengen. Dat is niet het geval bij algemene betaalmiddelen. De uitgever ervan is dan vrijgesteld van btw op de verleende betaaldienst.

Met de ingang van 2019 geldt als bedrag voor de btw-aftrek het bedrag dat de consument voor de voucher betaaldt verminderd met de btw die in dat bedrag is inbegrepen. Dat is zo voor alle vouhers. Er zal daarentegen wel een verschil bestaan in het moment waarop de btw-aangifte hoort te gebeuren. Daarbij maakt de belastingdienst een onderscheidt tussen vouchers voor enkelvoudig of meervoudig gebruik.

Bij enkelvoudig gebruik, bijvoorbeeld vervoersbewijzen of toegangskaartjes, staat op het moment van uitgifte of verkoop al vast hoeveel btw in welke lidstaat verschuldigd is. Vanaf 2019 zal dan ook btw geheven worden op het moment van uitgifte en bij iedere doorverkoop.

Anderzijds kunnen sommige vouchers meermaals gebruikt worden. Een voorbeeld daarvan zijn multi purpose telefoonkaarten. In zo’n geval is op het moment van uitgifte of verkoop niet duidelijk waar en hoeveel btw er verschuldigd zal zijn. Daarom is de btw-heffing pas mogelijk bij de inwisseling van de voucher.

Wanneer een aangekochte voucher niet wordt ingeruild, heeft dat geen gevolgen voor de btw. Voor niet-ingewisselde enkelvoudige vouchers is er dan geen btw-teruggave. Alleen wanneer een verkoper de voucher terugneemt en terugbetaalt, kan die de verschuldigde afgedragen btw corrigeren.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over btw of belastingen in het algemeen. DTS staat u graag te woord.

Tags

Meer blogs van Hendrik-Jan van Duijn

Dutch Tax Plan 2020: Corporate Income Tax Changes Brexit: voordelen of nadelen voor Nederland? Vermogen anonimiseren via CV Belastingplan 2019: Wat wordt realiteit? Opgelet: aangifteplicht benchmarkrapportage Belastingplan 2019 Moet een stichting voortaan de jaarrekening deponeren? Zaken doen in Japan Zaken doen in Singapore South Dakota zet de toon voor de VS’ nieuwe Sales Tax-beleid Voorwaarden voor belastingplicht Malta en zeelui: een perfecte fiscale match Vermijd een oplopende belastingschuld door het juiste belastinguitstel Belastingplan 2018 Dividendbelasting: Krijgt Rutte III zijn zin? Wijziging wet inzake landenrapport juni 2017 Afvalbeheersbijdrage verpakkingen Indienen van een bezwaarschrift: tips & tricks FBI – De Fiscale beleggingsinstelling VBI – Vrijgestelde beleggingsinstelling Werken met het nieuwe vaste inrichting (VI) concept na BEPS Actie 7 Einde VAR voor ZZP’ers Btw-aftrek op kostbare diensten verandert in 2018 BTW Aangifte Nederland Belastingaangifte Boetes Nultarief voor BTW op intracommunautaire levering van goederen Dutch VAT on the lease of parking space Omzetbelasting aangifte Buitenland BTW op het live verlenen van digitale diensten Milieubelastingen Oninbare BTW terugvragen Reverse-charging Dutch VAT What does a negative VAT balance on your Balance sheet entail in the Netherlands? Dutch VAT and cross-border services BTW-verleggingsregeling Belasting advies Btw op de verkoop van een onderneming BTW op verhuur als parkeerruimte BTW op verhuren met koopoptie Is BTW ook van toepassing op sponsoring? BTW-schuld op de balanspost Belastingen voor particulieren Belastingen voor ondernemers Gemeentebelastingen Belastingen en de Ontwikkelingen Bitcoins en Andere Cryptovaluta Country-by-country reporting doetbelang transfer pricing toenemen Belastingvoordeel 2015 Belastingrente Deelnemersvrijstelling Vraag en antwoord lijfrente Krijgt innovatie de ruimte? Crowdfunding: populair, maar nog niet uitgekristalliseerd Dividendbelasting op dividenden naar de Nederlandse Antillen: mag dat of niet? Beantwoording vragen wetsvoorstel ATAD1 Conceptbesluit informatieverschaffing schakelvennootschappen gepubliceerd Investeringsaftrek voor mijn website?