BTW op het live verlenen van digitale diensten
Contact Hendrik-Jan van Duijn

BTW op het live verlenen van digitale diensten

Online verkochte diensten komen over het algemeen in aanmerking voor btw. Of dat ook geldt voor live diensten met het oog op wetenschap, onderwijs, cultuur of amusement, staat ter discussie.

Het gaat dan om niet-geautomatiseerde diensten waarbij de verkoper bijvoorbeeld gebruik maakt van een webcam. Als deze als elektronische diensten doorgaan, hoort de particuliere klant btw te betalen in het land waar hij of zij woont. Als de diensten daarentegen vallen onder vermakelijkheidsdiensten, is niet duidelijk waar de btw juist verschuldigd is wanneer dienstverlener en klant zich in een ander land bevinden.

De Hoge Raad is er nog niet uit waar de btw geheven moet worden voor zulke live diensten via het internet. Zo lang de wet hierover geen regels vastlegt, is het mogelijk dat u onterecht of in het foute land btw betaalt. Daarom raden wij u aan om de btw-heffing na te gaan voor uw specifieke geval en zo nodig in bezwaar te gaan tegen de btw-aangifte. U let daarbij best op de volgende vragen:

Wat voor diensten levert uw onderneming?
Hoe verloopt de praktische dienstverlening (via chat, webcam, opname…)?
Waar zijn de uitvoerders van de diensten gelocaliseerd?
Wat is de locatie van de klanten?
Registreert u de locatie van uw klanten wanneer ze uw diensten afnemen?
Draagt u de btw over uw diensten in Nederland of in het buitenland af?< Als u hierbij de assistentie van DTS wenst, kan u ons altijd contacteren. Wij helpen u graag verder.

Tags

Meer blogs van Hendrik-Jan van Duijn

Dutch Tax Plan 2020: Corporate Income Tax Changes Brexit: voordelen of nadelen voor Nederland? Vermogen anonimiseren via CV Belastingplan 2019: Wat wordt realiteit? Opgelet: aangifteplicht benchmarkrapportage Belastingplan 2019 Moet een stichting voortaan de jaarrekening deponeren? Zaken doen in Japan Zaken doen in Singapore South Dakota zet de toon voor de VS’ nieuwe Sales Tax-beleid Voorwaarden voor belastingplicht Malta en zeelui: een perfecte fiscale match Vermijd een oplopende belastingschuld door het juiste belastinguitstel Belastingplan 2018 Dividendbelasting: Krijgt Rutte III zijn zin? Wijziging wet inzake landenrapport juni 2017 Afvalbeheersbijdrage verpakkingen Indienen van een bezwaarschrift: tips & tricks FBI – De Fiscale beleggingsinstelling VBI – Vrijgestelde beleggingsinstelling Werken met het nieuwe vaste inrichting (VI) concept na BEPS Actie 7 Einde VAR voor ZZP’ers Btw-aftrek op kostbare diensten verandert in 2018 BTW Aangifte Nederland Belastingaangifte Boetes Nultarief voor BTW op intracommunautaire levering van goederen Dutch VAT on the lease of parking space Omzetbelasting aangifte Buitenland Milieubelastingen Oninbare BTW terugvragen Reverse-charging Dutch VAT BTW op waardebonnen en vouchers What does a negative VAT balance on your Balance sheet entail in the Netherlands? Dutch VAT and cross-border services BTW-verleggingsregeling Belasting advies Btw op de verkoop van een onderneming BTW op verhuur als parkeerruimte BTW op verhuren met koopoptie Is BTW ook van toepassing op sponsoring? BTW-schuld op de balanspost Belastingen voor particulieren Belastingen voor ondernemers Gemeentebelastingen Belastingen en de Ontwikkelingen Bitcoins en Andere Cryptovaluta Country-by-country reporting doetbelang transfer pricing toenemen Belastingvoordeel 2015 Belastingrente Deelnemersvrijstelling Vraag en antwoord lijfrente Krijgt innovatie de ruimte? Crowdfunding: populair, maar nog niet uitgekristalliseerd Dividendbelasting op dividenden naar de Nederlandse Antillen: mag dat of niet? Beantwoording vragen wetsvoorstel ATAD1 Conceptbesluit informatieverschaffing schakelvennootschappen gepubliceerd Investeringsaftrek voor mijn website?