De aantrekkelijke Griekse expat-regeling(en)

Wist je dat Griekenland – naast een land waar je heerlijk kunt genieten van de keuken en het strand – ook een aantrekkelijke bestemming is voor o.a. gepensioneerde buitenlanders? Met de Griekse expat-regeling voor gepensioneerden kunnen buitenlanders genieten van belastingvoordelen en een ontspannen levensstijl. Ook vermogende particulieren kunnen er veel fiscale voordelen behalen. In deze blog ga ik dieper in op deze regelingen en de belangrijkste voorwaarden die aan de regelingen verbonden staan.

Voorwaarden voor het Griekse schema voor buitenlandse gepensioneerden:

  1. Pensioeninkomen: De aanvrager moet pensioeninkomen ontvangen uit een buitenlandse bron.
  2. Fiscale verblijfplaats: De aanvrager moet zijn fiscale verblijfplaats naar Griekenland verplaatsen, wat inhoudt dat ze meer dan 183 dagen per jaar in Griekenland moeten verblijven of meer dagen dan in elk ander land.
  3. Belastinggeschiedenis: De aanvrager mag de afgelopen 5 van de laatste 6 jaar niet als belastingplichtige in Griekenland beschouwd zijn geweest voordat ze van hun fiscale verblijfplaats naar Griekenland verhuisden.
  4. Land van herkomst: De aanvrager moet verhuizen vanuit een land waarmee Griekenland een geldige belastingadministratieve samenwerkingsovereenkomst of een dubbelbelastingverdrag heeft.

Naast deze expat-regeling voor gepensioneerden biedt Griekenland ook andere gunstige regelingen voor buitenlandse individuen. Een daarvan is de mogelijkheid van het betalen van een forfaitair bedrag van EUR 100.000 per jaar op buitenlands inkomen gedurende 15 jaar voor buitenlandse personen die aan bepaalde criteria voldoen, namelijk:

  1. Belastinggeschiedenis: De aanvrager mag de afgelopen 7 van de laatste 8 belastingjaren geen Griekse belastingplichtige zijn geweest.
  2. Fiscale verblijfplaats: De aanvrager moet zijn fiscale verblijfplaats naar Griekenland verplaatst hebben.
  3. Investering: Binnen 3 jaar moeten ze EUR 500K in Griekenland investeren (Als u binnen 3 jaar meer dan € 1.500.000 hebt geïnvesteerd, wordt het belastingtarief verlaagd. In plaats van € 100.000 belasting te betalen, wordt dit verlaagd tot slechts € 50.000. Bij een investering van € 3.000.000 bedraagt dit belastingbedrag zelfs € 25.000 per jaar).

Voordelen van de Griekse alternatieve belastingmethode

Belastingplichtigen die onderworpen zijn aan de Griekse forfaitaire belasting genieten van enkele opmerkelijke voordelen. Zo zijn ze niet verplicht om buitenlandse inkomsten aan te geven in hun Griekse belastingaangifte. Bovendien biedt de Griekse alternatieve belasting een vrijstelling van successie- en schenkingsrechten op buitenlandse onroerende goederen en andere activa.

Ga je niet alleen emigreren? Dan kunnen ook gezinsleden profiteren van de bovengenoemde Griekse expat-regeling, waarbij een flat rate van 20K aan forfaitaire belasting beschikbaar is. Ook hier is de flat rate ongeacht het bedrag van de inkomsten die jouw gezinsleden in het buitenland verdienen. Verder hoeft u zich geen zorgen te maken dat uw peuter even 20k moet ophoesten hoor, er bestaat immers geen meldings- en betalingsplicht voor (ongehuwde) kinderen onder de 18 jaar die met jou – als aanvrager van de regeling – samenwonen.

De reden dat ik ‘vermogend particulier’ meeneem in de inleiding van deze blog is – logischerwijs – wegens het feit dat er 500K moet worden geïnvesteerd in Griekenland. Dit is best een fors bedrag waar goed moet worden overwogen of de voorwaarde haalbaar is. Mocht je als aanvrager toch koude voeten krijgen, wees gerust. Aanvragers van de Griekse alternatieve belastingmethode kunnen op elk moment afzien van dit regime. Verzoeken tot intrekking moeten wel vóór 31 maart van elk jaar worden ingediend.

Griekenland biedt een aantrekkelijk fiscaal klimaat voor buitenlandse gepensioneerden en individuen op zoek naar belastingvoordelen en een prachtige levensstijl. Expats kunnen genieten van de zon, cultuur en vergezichten van Griekenland, met financiële voordelen.

Wilt u meer weten over de Griekse expat-regelingen en hoe u kunt profiteren van de fiscale voordelen? Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en ontdek de mogelijkheden die Griekenland te bieden heeft.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34-2
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167