Is Dubai voor iedereen?

Verhuizen naar Dubai, of daar investeren of zakendoen, is enorm populair de afgelopen jaren. Wij hebben al tientallen ondernemers en investeerders geadviseerd over deze stap. Dubai heeft een zeer volwassen commerciële cultuur, is fiscaal erg aantrekkelijk, en is op dit moment echt de stad van ongekende mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor andere emiraten binnen de Verenigde Arabische Emiraten, zoals Abu Dhabi en Ras-al-Khaimah. Iedereen met ondernemingszin en een goed product kan er succesvol worden.

Het is er wel warm, en op sommige vlakken conservatief (Dubai in mindere mate). Er is geen goedgevulde cultuuragenda. Er is grote inkomensongelijkheid, en het is geen democratie. Het is in die zin niet naar ieders smaak. Maar ook zakelijk is het goed om te overwegen of Dubai wel of niet iets voor jou en jouw onderneming is. Het komt regelmatig voor dat ik klanten moet teleurstellen, omdat een onderneming in Dubai uiteindelijk niet voldoende toevoegt aan hun businessmodel. Het komt bijna nooit voor dat een puur door fiscale motieven ingegeven avontuur in Dubai een succes wordt.

In Dubai is er zakelijk enorm veel te regelen: er is zowel goedkoop als zeer ervaren en hoogopgeleid personeel uit alle hoeken van de wereld en bijbehorende taalbeheersing; er is ruimte; er zijn nauwelijks belastingen; er is zeer goede logistiek  – enorme havens en vier internationale luchthavens binnen twee uur rijden, waaronder een van de grootste passagiersluchthavens ter wereld (DBX) en een van de belangrijkste vrachtluchthavens van de regio (Sharjah). Er zijn ook nog eens veel investeerders te vinden, en de vastgoedmarkt is meer dan booming.

Om fiscaal optimaal gebruik te kunnen maken van een bedrijf in Dubai, moet je onderneming wel iets doen in Dubai. De tijd van brievenbusfirma’s is voorbij. Een bedrijf in Dubai oprichten, maar eigenlijk alle activiteiten in Nederland uitvoeren heeft geen zin. Laat een personeelslid een regiokantoor opzetten; werf lokaal goed personeel aan; regel er fabricage, assemblage, logistiek; verhuis er als DGA zelf heen, vestig er de klantenservice, de sales, de backoffice, de legal department; registreer en beheer er intellectueel eigendom – er zijn talloze mogelijkheden, maar doe iets. Aan al die functies kleeft een waarde, en aan die waarde kan winst toegeschreven worden. Hoeveel, dat hangt helemaal af van hoe je onderneming functioneert.

Dit is dus de eerste tip als je overweegt een bedrijf in Dubai te beginnen: denk na over welke functies dat bedrijf binnen de onderneming kan vervullen. Gaan er assets heen? Liever nog: gaan er mensen heen? Dan is de kans groot dat het ook fiscaal aantrekkelijk is.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167