Wonen en werken in Nederland, een bedrijf in het buitenland – hoe werkt dat fiscaal?

ESTLAND ETC

Als je een Nederlandse dienstverlener bent en je hebt een bedrijf in het buitenland, zoals in Estland, Malta, Bulgarije, Roemenië, Cyprus, Dubai of een ander laag belast land waarmee je je klanten factureert, dan zou het goed kunnen dat je niet goed geïnformeerd bent over je belastingpositie.

Met name Estland heeft het de afgelopen jaren erg makkelijk gemaakt voor buitenlanders om online een lokaal bedrijf op te richten. Je hoeft hiervoor niet naar Estland te komen, en het bedrijf krijgt eenvoudig een inwonersverklaring en een Ests btw-nummer. Hierdoor ontstaat de indruk dat dit een legale manier van werken is. Dat is het zeker niet altijd.

FISCAAL INWONERSCHAP

Houd dit in gedachten: als je in Nederland woont en directeur bent van een bedrijf in het buitenland dat in dat buitenland geen fysieke aanwezigheid heeft, dan is de kans groot dat Nederland dat bedrijf als Nederlandse belastingplichtige zal zien. Dit betekent dat het bedrijf in Nederland vennootschapsbelasting moet betalen over de winst. Tegelijkertijd kan het andere land dit ook claimen, waardoor je in een dubbele-belastingpositie terechtkomt. Dit is op te lossen, maar dat is een langdurig proces en levert op z’n minst een cash flow probleem op.

Hetzelfde geldt vaak voor de btw. In de praktijk zien wij regelmatig dienstverleners die in Nederland wonen, maar via hun (bijvoorbeeld) Estse of Dubaise entiteit hun klanten factureren. Deze diensten worden dan geleverd vanachter een computer in Nederland. Als de klant ook in Nederland gevestigd is, zou er dus 21% Nederlandse btw op de facturen berekend moeten worden. Als je dit niet doet, riskeer je naheffingen, belastingrente en boetes. (Let op: voor verkopers van goederen kan dit anders zijn – dit blogje is specifiek bedoeld voor dienstverleners.)

ONZE TIPS

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167