Emigreren naar Spanje onder Beckham Law

Minder belasting betalen in Spanje

Nu de populaire Portugese expat regeling NHR niet meer aan te vragen is staat de Spaanse Beckham Law weer in de belangstelling. Ook in Spanje bestaat immers een fiscale regeling om buitenlanders aan te trekken. Deze wet is naar Beckham vernoemd, maar je hoeft geen miljonair te zijn om ervan te kunnen profiteren. Hieronder vind je wat informatie over Beckham Law.

In essentie is Beckham Law net als NHR (en de Nederlandse 30%-regeling) een vorm van partiële buitenlandse belastingplicht. Dit betekent dat je in Spanje niet belast wordt over vermogen of inkomsten uit buitenlandse bron. Buitenlands vermogen hoeft vaak niet eens opgegeven te worden. Voor binnenlandse inkomsten geldt een vast tarief (24% tot EUR 600K per jaar). Er wordt geen exit tax geheven bij vertrek. Beckham Law is maximaal 6 kalenderjaren van toepassing (inclusief aanvraagjaar).

Voorwaarden:

Allereerst moet je in Spanje gaan wonen en daar niet al hebben gewoond in de afgelopen 5 jaar. Dit betekent dat je tenminste de helft van het jaar in Spanje moet zijn, en daar het ‘main center of activities’ moet hebben. (Nederland kijkt naar waar het ‘centrum van je leven’ zich bevindt. Gezin, huis, zorg, werk, hobby, etc. tellen daarvoor allemaal mee. Het is van belang van zowel Spanje als Nederland accepteren dat je in Spanje woont.)

Daarnaast moet je in Spanje inkomsten genereren als ondernemer, werknemer, zelfstandige of directeur van een Spaanse entiteit. Er is geen drempelinkomen, dus dit is geen lastig te behalen eis. In principe zou het runnen van een B&B, of het besturen van het Spaanse kantoor van je eigen onderneming al voldoende zijn.

Let op:

Zonder toepassing van Beckham Law zijn belastingen in Spanje vrij hoog, vergelijkbaar met Nederland. Tegen het eind van de looptijd is het dus verstandig om een nieuw plan te maken.

Spaans vastgoed valt niet onder Beckham Law en is dus gewoon belast. Deze belasting verschilt per regio en kan aardig oplopen.

Capital gains die niet door een belastingverdrag worden beperkt vallen ook niet onder Beckham Law.

Nederland:

Nederland kent verschillende vormen van exit tax, zowel in de inkomstenbelasting (conserverende aanslag) als in de vennootschapsbelasting. Of dit van toepassing is in jouw situatie kun je nalezen in mijn blogs over deze onderwerpen:

  1. https://www.duijntax.com/2023/05/22/moet-ik-belasting-betalen-als-ik-emigreer-als-ondernemer/ (blog inzake conserverende aanslag en exit tax)

DTS werkt samen met Spaanse partners om een fiscaal emigratietraject goed te kunnen begeleiden van zowel Nederlandse als Spaanse kant.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34-2
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167