Emigreren als ondernemer

Als je ondernemer bent in Nederland, dan zul je je weleens achter de oren krabben. Waarom ben ik nog ondernemer in Nederland? Ondernemen is m’n leven, maar het voelt alsof ik constant wordt tegengewerkt. Eindeloos papierwerk, steeds hogere belastingen, steeds hogere loonkosten als ik al personeel kan vinden, Europese regels waar kennelijk niemand wat over te zeggen heeft, de bouw die stilligt, de inflatie, de energiekosten, etc. En dat is na een decennium liberale regering, kun je nagaan. Emigreren als ondernemer kan een aantrekkelijke optie zijn om deze uitdagingen te ontwijken en nieuwe kansen te verkennen.

Wij leven met u mee. Nederland is nog steeds een prachtig land wat ons betreft, en wij wonen er graag. We nemen al het bovenstaande op de koop toe. Maar leuker wordt het er niet op. Voor wie avontuurlijker is ingesteld zijn er natuurlijk betere opties.

Onze adviseur Joost de Leeuw is gespecialiseerd in het fiscaal begeleiden van Nederlandse ondernemers, investeerders en ondernemingen naar het buitenland. Dit is een proces dat voorbereiding en geduld vergt, maar veel kan opleveren: fiscaal, financieel en persoonlijk.

Sommige ondernemingen zijn in hun geheel verplaatsbaar naar een buitenland. Andere niet, of deels. Of misschien wil je sowieso heel wat anders gaan doen. Voor al deze scenario’s zijn verschillende oplossingen. Joost werkt samen met adviseurs in diverse landen, zodat de migratie van beide zijden goed begeleid kan worden en u niet hoeft te googelen naar een notaris in bijvoorbeeld Malta of Dubai.

Sommige landen hebben zeer lage winstbelastingen, zoals Malta. Andere geen vermogensbelasting, zoals Portugal, andere geen inkomstenbelasting, zoals de VAE (Dubai). Maar je moet ook maar net houden van het eilandleven, of van hete zomers. Misschien wil je je bedrijf later emigreren zonder jou. Er zijn talloze mogelijkheden.

Het is verstandig om van tevoren de fiscale gevolgen van een migratie goed uit te denken. Vaak zijn er fiscale nadelen op korte termijn en voordeel op lange termijn. Hier moet je op voorbereid zijn. Voor elke onderneming en voor elke bestemming is het potentiële resultaat natuurlijk anders. Bovendien dragen je persoonlijke omstandigheden eraan bij op je überhaupt succesvol kunt migreren. Wat als de fiscus niet gelooft dat je weg bent? Wat als je gezin toch terug wil?

Over emigreren als ondernemerdit en meer kun je sparren met onze specialist Joost de Leeuw via leeuw@duijntax.com of via het contactformulier.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34-2
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167