Inkomsten uit eigen bedrijf in het buitenland

Wat is je belastingpositie als je in Nederland woont, maar een eigen bedrijf in het buitenland hebt?

Eenmanszaak in het buitenland

Het komt weleens voor dat ondernemers een eenmanszaak of freelance business in het buitenland registeren of in het verleden geregistreerd hebben. Dit is een lastige situatie vanuit fiscaal perspectief. Als een onderneming uit één persoon bestaat, en die persoon woont in Nederland, dan lijkt een inschrijving in het buitenland onjuist. Inschrijving elders neemt de belastingplicht in Nederland niet weg. Een inwoner van Nederland is in Nederland belastbaar voor zijn of haar wereldwijde inkomen. Een eenmanszaak volgt altijd de persoon, want is geen zelfstandige entiteit (zoals een BV dat bijvoorbeeld wel is). Het is verplicht om een (praktisch) in Nederlands gevestigde onderneming in te schrijven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel. Ook voor de btw kan dit consequenties hebben! Zorg er daarom altijd voor dat dit goed geregeld is.

Het is wel mogelijk dat een eenmanszaak een ‘vaste inrichting’ heeft in het buitenland: bijvoorbeeld een fabriek of een belangrijke medewerker. Aan deze vaste inrichting kan een deel van de winst worden gerekend. Hierover is doorgaans het een en ander geregeld in het toepasselijke belastingverdrag.

BV of andere juridische entiteit in het buitenland

Wat veel algemener is, is de situatie waarin een inwoner van Nederland aandelen heeft in een bedrijf in het buitenland. En dan bedoelen we niet Apple of Tesla, maar een belang van 5% of meer. Dit heeft bepaalde belastinggevolgen in Nederland.

Allereerst moet dit bezit worden opgegeven bij de Nederlandse belastingdienst. Als je de aandelen rechtstreeks houdt, dan doe je dit in Box 2. Als een Nederlands bedrijf (bijvoorbeeld je persoonlijke holding) de aandelen bezit, dan geeft dat bedrijf het bezit op in de aangifte vennootschapsbelasting.

Het bezit op zichzelf is niet belastbaar. Inkomsten hieruit wel. Dit kan zijn:

  1. Salaris
  2. Directeursbeloningen
  3. Dividend
  4. Verkoopwinst

Al deze inkomsten zijn, afhankelijk van het toepasselijke belastingverdrag, in beginsel belastbaar in Nederland. Spreek altijd met een belastingadviseur voor je dergelijke betalingen doet, en liefst voor je een dergelijke structuur opzet.

Het bedrijf zelf kan ook belastingplichtig worden in Nederland. Ofwel binnenlands (volledig) belastingplichtig omdat het bedrijf gemanaged wordt vanuit Nederland; ofwel buitenlands (deels) belastingplichtig omdat het bedrijf een ‘vaste inrichting’ heeft in Nederland. Dit kun je zoveel mogelijk voorkomen door ‘substance’ (feitelijke aanwezigheid) te creëren in het buitenland, en belangrijke functies binnen het bedrijf te laten uitoefenen door mensen in het buitenland.

Conclusie

Een buitenlands bedrijf hebben betekent nog niet dat je geen of minder belasting betaalt in Nederland. Laat je altijd goed informeren voordat je een internationale structuur opzet. Onze specialist Joost de Leeuw (leeuw@duijntax.com) kan altijd een call of meeting inplannen.

Contact

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34-2
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167