BTW op verhuren met koopoptie

Wanneer u bedrijfsmiddelen verhuurt op basis van een leaseovereenkomst met koopoptie, is het belangrijk om te weten of en wanneer er btw afgedragen hoort te worden. In wat volgt worden de verschillende opties uiteen gezet.

Het meest gebruikelijk is de operational lease, waarbij verblijfsmiddelen wel verhuurd worden, maar ze nooit eigendom van de huurder zullen zijn. Hier is sprake van een pure verhuurvorm, waardoor de af te dragen btw zich verspreidt over de verschillende huurtermijnen.
Dat is anders bij een financial lease. Wanneer een afnemer onder deze voorwaarden huurt, zal hij na betaling van de laatste termijn automatisch het verhuurde bedrijfsmiddel in zijn bezit krijgen. Zowel de totaleverhuurtermijn als de totale huurkosten liggen met andere woorden reeds op voorhand vast. Daarom erkent de belastindienst een financial lease niet als verhuur, maar als levering. De btw die op de totaalprijs van de levering verschuldigd is, draagt u dan ook al af bij de eerste huurtermijn.

Daarenboven bestaan er verschillende tussenvormen. Zo kan de verhuurder na afloop dan de huurovereenkomst de kans krijgen tot kopen. Motiveert een economisch logische keuze die koopoptie, beschouwt het Hof van Justitie deze verhuurvorm eveneens als levering. De leasetermijn en -kost hoort dan in totaal ongeveer evenwaardig te zijn aan de verkoopprijs, financieringskosten inclusief. Als dat inderdaad zo is, zal bij de koopoptie immers niet aanzienlijk meer betaald worden. Ook hier is de verwachting bij aanvang van de overeenkomst dat de afnemer uiteindelijk het verhuurde bedrijfsmiddel zal kopen en ligt de totale huurtermijn vast. Daarom verrekent u reeds bij aanvang btw. Is die verwachter er niet, dan hoort u de btw ober de termijnbedragen te verrekenen.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over btw of belastingen in het algemeen. DTS staat u graag te woord.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34-2
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167