Btw op de verkoop van een onderneming

Plant u een eigen zaak te kopen of verkopen? Dan doet u er goed aan u tijdig te informeren naar eventuele BTW op de verkoop van een onderneming.

Btw is doorgaans niet van toepassing op de verkoop van een onderneming. Toch moet u vaak btw verrekenen. Dat is voornamelijk het geval wanneer u een zelfstandig onderdeel van een onderneming verkoopt. Zo kan u bijvoorbeeld een uw bedrijfsnaam, het gehuurde bedrijfspand of het klantenbestand verkopen. Omdat er dan nog steeds sprake is van onder meer verplichtingen aan crediteuren, een huurovereenkomst, een inventaris of een voorraad, hoort u wel degelijk btw te verrekenen op de verkoopprijs.

Omdat de belastingdienst in dat geval niet erkent dat de onderneming is overgedragen, eist het namelijk btw voor de verkoop. Als u van mening bent dat er wel sprake is van een overname, moet u dat kunnen staven. Anders bent u niet vrijgesteld van btw op de verkoop. Daarom is het belangrijk steeds alle afspraken bij de verkoop op papier te zetten en het contract door beide partijen te laten ondertekenen. Zo kan u ten alle tijden aantonen hoe de overname verliep. Dat contract hoort u overigens ook te vermelden als u de verkoop factureert.

Hebt u nog vragen over de fiscale gevolgen van het (ver)kopen van een onderneming, inclusief BTW op de verkoop van een onderneming? Dan kan u altijd contact met ons opnemen.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34-2
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167