BTW op het live verlenen van digitale diensten

Online verkochte diensten komen over het algemeen in aanmerking voor btw. Of dat ook geldt voor live diensten met het oog op wetenschap, onderwijs, cultuur of amusement, staat ter discussie.

Het gaat dan om niet-geautomatiseerde diensten waarbij de verkoper bijvoorbeeld gebruik maakt van een webcam. Als deze als elektronische diensten doorgaan, hoort de particuliere klant btw te betalen in het land waar hij of zij woont. Als de diensten daarentegen vallen onder vermakelijkheidsdiensten, is niet duidelijk waar de btw juist verschuldigd is wanneer dienstverlener en klant zich in een ander land bevinden.

De Hoge Raad is er nog niet uit waar de btw geheven moet worden voor zulke live diensten via het internet. Zo lang de wet hierover geen regels vastlegt, is het mogelijk dat u onterecht of in het foute land btw betaalt. Daarom raden wij u aan om de btw-heffing na te gaan voor uw specifieke geval en zo nodig in bezwaar te gaan tegen de btw-aangifte. U let daarbij best op de volgende vragen:

Wat voor diensten levert uw onderneming?
Hoe verloopt de praktische dienstverlening (via chat, webcam, opname…)?
Waar zijn de uitvoerders van de diensten gelocaliseerd?
Wat is de locatie van de klanten?
Registreert u de locatie van uw klanten wanneer ze uw diensten afnemen?
Draagt u de btw over uw diensten in Nederland of in het buitenland af?< Als u hierbij de assistentie van DTS wenst, kan u ons altijd contacteren. Wij helpen u graag verder.

Meer berichten

Neem contact op

Amsterdam – Kleine-Gartmanplantsoen 21
Arnhem – Willemsplein 34
Nederland

E info@duijntax.com
T +31 (0) 88 – 8 387 669

DTS Duijn’s Tax Solutions B.V.
Bank: Rabobank
BIC: RABONL2U
IBAN: NL64RABO0167742167