Wonen en werken in Nederland, een bedrijf in het buitenland – hoe werkt dat fiscaal?

ESTLAND ETC

Als je een Nederlandse dienstverlener bent en je hebt een bedrijf in Estland, Malta, Bulgarije, Roemenië, Cyprus, Dubai of een ander laag belast land waarmee je je klanten factureert, dan zou het goed kunnen dat je niet goed geïnformeerd bent over je belastingpositie.

Met name Estland heeft het de afgelopen jaren erg makkelijk gemaakt voor buitenlanders om online een lokaal bedrijf op te richten. Je hoeft hiervoor niet naar Estland te komen, en het bedrijf krijgt eenvoudig een inwonersverklaring en een Ests btw-nummer. Hierdoor ontstaat de indruk dat dit een legale manier van werken is. Dat is het zeker niet altijd.

FISCAAL INWONERSCHAP

Houd dit in gedachten: als je in Nederland woont en directeur bent van een bedrijf in het buitenland dat in dat buitenland geen fysieke aanwezigheid heeft, dan is de kans groot dat Nederland dat bedrijf als Nederlandse belastingplichtige zal zien. Dit betekent dat het bedrijf in Nederland vennootschapsbelasting moet betalen over de winst. Tegelijkertijd kan het andere land dit ook claimen, waardoor je in een dubbele-belastingpositie terechtkomt. Dit is op te lossen, maar dat is een langdurig proces en levert op z’n minst een cash flow probleem op.

Hetzelfde geldt vaak voor de btw. In de praktijk zien wij regelmatig dienstverleners die in Nederland wonen, maar via hun (bijvoorbeeld) Estse of Dubaise entiteit hun klanten factureren. Deze diensten worden dan geleverd vanachter een computer in Nederland. Als de klant ook in Nederland gevestigd is, zou er dus 21% Nederlandse btw op de facturen berekend moeten worden. Als je dit niet doet, riskeer je naheffingen, belastingrente en boetes. (Let op: voor verkopers van goederen kan dit anders zijn – dit blogje is specifiek bedoeld voor dienstverleners.)

ONZE TIPS

  • Als je een bedrijf in het buitenland wil oprichten, denk er dan over na of dit bedrijf daadwerkelijk fiscaal gevestigd zal zijn in het land van oprichting. Kort gezegd betekent dit dat het bedrijf vanuit dat land bestuurd wordt.
  • Als dit niet zo is, dan kun je ervan uitgaan dat je fiscale positie in Nederland niet veranderd is, tenzij er sprake is van ‘vaste inrichting’ in het land van oprichting.
  • Een vaste inrichting kan bijvoorbeeld en fabriek zijn, of een kantoor met belangrijke medewerkers. In dat geval kan er winst worden toegeschreven aan die vaste inrichting.
  • De gebruikelijk loon eis voor DGA’s geldt ook voor in Nederland wonende DGA’s met buitenlandse bedrijven.
  • Als je in Nederland woont, een bedrijf in het buitenland hebt en denkt dat bovenstaande voor jouw situatie geldt, dan moet je advies inwinnen voordat je te maken krijgt met boetes en naheffingen.
  • De Belastingdienst is scherp op deze constructies. Als je bovenstaande herkent en het gevoel hebt niet volledig compliant te zijn, dan riskeer je boetes en naheffingen. Het is beter om dit voor te zijn.