Is Dubai na invoering van corporate tax nog een (belasting) paradijs?

Dubai (een van de zeven emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen) is misschien wel het bekendste belastingparadijs op aarde. Blijft dat zo, nu de Emiraten na BTW in 2018 (5%) ook winstbelasting (VPB) invoeren? Is Dubai nog steeds een fiscaal interessante locatie om je bedrijf te vestigen?

WINSTBELASTING DUBAI

Per 1 juli 2023, of vanaf het begin van het eerste boekjaar van een bedrijf na die datum, wordt er 9% winstbelasting geheven van bedrijven in Dubai en in de andere emiraten. Tot nu toe werd er geen winstbelasting geheven in Dubai, dus dit zal even wennen zijn voor plaatselijke ondernemers. Let op: deze winstbelasting heet weliswaar ‘corporate tax’, maar wordt ook geheven van wat wij freelancers of eenmanszaken zouden noemen. De overheid van de Emiraten ziet winstbelasting als noodzakelijke stap om de overheidsfinanciën toekomstbestendig te maken. De olievoorraad onder het land is immers niet oneindig. Daarnaast wordt er al jarenlang internationale druk uitgeoefend op Abu Dhabi (waar de regering zetelt) om zich te conformeren aan minimale internationale belastingstandaarden. De Emiraten willen een allround paradijs worden, niet slechts een belastingparadijs.

FREE ZONES

Wat gebeurt er met de beroemde free zones? Juist daar hebben veel buitenlandse ondernemers immers hun bedrijf gevestigd, omdat ze daar geen lokale sponsor voor nodig hebben. De overheid van de Emiraten hebben tot nu toe aangegeven de voordelen van de free zones te zullen blijven respecteren. Dit betekent voornamelijk dat free zone bedrijven niet de lokale markt mogen betreden (dus geen horeca, vastgoed, zorg, energy, etc). Voor bedrijven die betrokken zijn in de winning van olie en gas golden overigens al (hogere) belastingen en dat blijft zo.

DREMPEL EN DEELNEMINGSVRIJSTELLING

In de winstbelasting komt een belastingvrije drempel van AED 375.000, ruim EUR 90.000. Voor winsten daarbovenop geldt een tarief van 9% winstbelasting. Het lijkt erop dat salaris volledig aftrekbaar wordt, en niet belast bij de ontvanger.

Dividenden van kwalificerende deelnemingen zullen, net als in Nederland, ook niet belast worden. Als een bedrijf in Dubai dus een dochteronderneming in Nederland heeft, hoeft het niet bang te zijn voor dubbele belasting.

IS ZAKENDOEN IN DUBAI DE MOEITE WAARD?

Ook met een belastingtarief van 9% zijn de Emiraten nog zeer competitief naar internationale maatstaven. Nederland heeft bijvoorbeeld een belastingtarief van 19-25,8%, en zelfs Ierland heft 12,5%. Daarnaast zijn er dus de drempel en een hoeveelheid uitzonderingen en vrijstellingen.

Maar het belangrijkst is dat de Emiraten, en dan vooral Dubai, een zeer aantrekkelijk woon-, werk- en investeringsklimaat bieden. Het is schoon, veilig, stabiel, modern, progressief voor Arabische begrippen, er is uitstekende zorg en onderwijs, het is zeer business-georiënteerd, er wonen veel expats (meer expats dan lokale bevolking!), bijna iedereen spreekt Engels, brandstof is er goedkoop, zon gratis. Voor alle ondernemers liggen er kansen in de Emiraten. Onze Midden-Oostenspecialist Joost de Leeuw (leeuw@duijntax.com) helpt u graag op weg, samen met onze lokale partners in Dubai en Abu Dhabi.

Contact