Heeft u belastingadvies nodig?
Onze belastingadviseurs helpen u of uw accountant graag verder, of uw bedrijf nu in Nederland gevestigd is of daarbuiten. Ontvang overal ter wereld onze deskundige hulp op het gebied van nationale en internationale belastingen.
De BIK, handreiking naar alle ondernemers
Inleiding
De coronatijd heeft een aantal gevolgen voor de economie. Een van deze gevolgen is dat ondernemers minder investeren. Niet gek natuurlijk, niemand weet hoelang de wereld nog in haar greep wordt gehouden door corona en wat het effect van de vaccinatie zal zijn. Daarnaast zal het geld van de overheid toch ook echt een keertje op zijn waardoor veel bedrijven tussen hoop en vrees leven. Om het investeren voor ondernemers aantrekkelijk te houden, heeft het kabinet een nieuwe investeringskorting in het leven geroepen: de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). De regeling zal bestaan van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022, maar geldt al voor investeringen die gedaan zijn vanaf 1 oktober 2020.
Opbouw van de regeling
De regeling is redelijk simpel opgebouwd en daardoor ook erg toegankelijk. De volgende regels zijn van toepassing:
- Er mag maximaal vier keer per jaar een beroep worden gedaan op de BIK.
- Per aanvraag is het minimum investeringsbedrag € 1.500 per bedrijfsmiddel en € 20.000 per aanvraag. Voor kleine investeringen is de BIK dus niet van toepassing.
- De investeringen moeten in 2021 of in 2022 volledig zijn betaald en uiterlijk 6 maanden na de volledige betaling in gebruik zijn genomen. Investeringen die in 2020 al volledig in gebruik zijn genomen, vallen niet onder deze regeling.
- De BIK geldt alleen voor nieuwe investeringen in niet eerder gebruikte bedrijfsmiddelen.
- De overige voorwaarden zijn vergelijkbaar met de voorwaarden van de KIA.
- Voor investeringen tot en met 5 miljoen euro geldt een aftrek van 3,9% van het investeringsbedrag.
- Voor zover het investeringsbedrag de 5 miljoen euro te boven gaat, geldt een aftrek van 1,8% van dit gedeelte.
Verrekening van de BIK
De korting is vormgegeven als een afdrachtvermindering. Hiervoor is aangesloten bij de systematiek van de loonheffing. De BIK kan worden afgetrokken van het bedrag dat moet worden afgedragen voor de loonheffing. Hierdoor is het dus een gunstige regeling voor ondernemers die relatief meer personeel in dienst hebben, deze kunnen meer van het bedrag van de BIK benutten. Doordat de loonheffing meerdere keren per jaar moet worden afgedragen, merkt de ondernemer sneller het effect. Hierdoor blijven er meer liquiditeiten over en heeft de regeling een snel effect.
Gunstig is dat de BIK geen vervanging is van een andere investeringsaftrek. Bestaande stimulatieregelingen zoals de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en alle ‘groene’ investeringsaftrekken en stimulatieregelingen kunnen tegelijk worden gebruikt met de BIK. Hierdoor heeft de ondernemer dus dubbel voordeel.
De regeling is dus echt bedoeld om de ondernemer een snel voordeel te geven waardoor meer liquiditeit beschikbaar blijft. De Eerste Kamer zal in december 2020 een besluit nemen over de BIK. Als dit positief uitvalt, wat wel de verwachting is, kunt u vanaf 1 september 2021 de eerste BIK aanvraag doen. Houd uw investeringen de komende maanden dus goed bij, dan kunnen wij u straks zo goed mogelijk helpen!
Meer berichten van Joost de Leeuw
- Substance-eisen van de Unshell Directive (ATAD 3)
- WAT IS ATAD 3 / UNSHELL DIRECTIVE?
- Fiscaal gunstig investeren in Afrika
- Moet ik belasting betalen als ik emigreer als ondernemer?
- Inkomsten uit eigen bedrijf in het buitenland
- Is Dubai na invoering van corporate tax nog een (belasting) paradijs?
- Fiscaal structureren van Nederlands vastgoed in Box 3
- Investeer in de groeiende economie van Saudi-Arabië: waarom Nederlandse bedrijven kunnen profiteren en hoe DTS Duijn’s Tax Solutions kan helpen.
- Belastingvrij ondernemen in de Verenigde Arabische Emiraten, kan dat nog?
- Excessief lenen bij de eigen vennootschap
Kennis
Gerelateerde blog's
Persoonlijke visies op onderwerpen binnen ons vakgebied.