Digitale ondernemingen opereren veelal op globale schaal, dus geeft dit aanleiding om er op globaal niveau naar te kijken.
Belasting op digitale diensten
Belastingheffing op digitale diensten is actueler dan ooit. Nadat enkele van ’s werelds grootste bedrijven (bijvoorbeeld Google) miljarden bleken te besparen door het leveren van digitale diensten ontstonden er geluiden vanuit de Europese Unie dat hier iets aan gedaan moet worden. De Europese Commissie begon zelfs al over het invoeren van een digitax, een belastingheffing op digitale diensten. Opvallend is dat de Verenigde Staten hier lijnrecht tegenover staan wat de visie op dit onderwerp betreft, want zij vinden het onnodig om extra maatregelen te nemen.
Dit onderwerp is in Nederland inmiddels ook onderwerp van politieke debatten geworden. Nadat er nog geen actie vanuit de kant van de EU lijkt te komen, wordt er in Nederland namelijk overwogen om maatregelen te nemen op nationaal niveau. In deze blog zullen we verder ingaan op de punten die Staatssecretaris van Financiën Menno Snel beantwoordt in een brief aan de Tweede Kamer.
Waardecreatie en heffing op dezelfde plek?
Een van de geldende universele uitgangspunten van belastingheffing over winsten is dat de heffing plaats moet vinden waar de waarde gecreëerd wordt. Het huidige Nederlandse stelsel heeft tot gevolg dat het bepalen van de plaats van de waardecreatie vooral beïnvloed wordt door de fysieke aanwezigheid van een bedrijf. Dit leidt er ook toe dat de heffing met name gebaseerd wordt op de fysieke aanwezigheid van een bedrijf.
Hoe zit het met de Europese digitax?
Momenteel wordt er binnen de EU gewerkt aan een tijdelijke oplossing voor het implementeren van maatregelen om digitale diensten te kunnen belasten. Volgens Staatssecretaris Snel staat er al een politiek akkoord geagendeerd in december 2019 voor het invoeren van een digitaledienstenbelasting. Daarnaast hebben verschillende lidstaten aangekondigd dat ze nationale maatregelen gaan nemen en hebben ook enkele lidstaten al maatregelen genomen.
Binnen de EU wordt inmiddels onderhandeld over minder vergaande maatregelen voor het invoeren van een digitaledienstenbelasting, namelijk digitale-advertentiebelasting. Het Nederlandse kabinet is niet van plan om deze meer beperkte digitaledienstenbelasting in te voeren.
Nationale belasting op digitale diensten?
Uit de brief van Staatssecretaris Snel blijkt ook dat de OESO zich momenteel buigt over dit vraagstuk. Digitale ondernemingen opereren veelal op globale schaal, dus geeft dit aanleiding om er op globaal niveau naar te kijken. Omdat er binnen de EU wordt er ook gekeken naar mogelijkheden om een tijdelijke oplossing te creëren tot het moment dat de OESO met een oplossing op de proppen komt, is de Staatssecretaris van mening dat nationale maatregelen op dit gebied overbodig zijn.
Daarnaast geeft het kabinet de voorkeur aan een mondiale aanpak, dus zijn er geen plannen om een nationale digitaledienstenbelasting in te voeren. Nederland stelt zich dus afwachtend op in de hoop dat de OESO snel met een oplossing komt.
BTW over digitale diensten?
In de Verenigde Staten wordt er in sommige gevallen ook belasting geheven over (digitale) diensten, dus is het verstandig om bij het verlenen van diensten aan/naar de VS altijd advies in te winnen. Wij kunnen u hiermee helpen. Ook kunnen wij u helpen wanneer u op Europese schaal (digitale) diensten levert. In Europa rijst vaak de vraag welke BTW er van toepassing is. Meestal is de plaats van de verlening van de dienst hierbij van belang. Wat de plaats van de verlening van de dienst is bij digitale diensten is niet eenvoudig vast te stellen. Onze BTW-specialisten kunnen u hier goed mee helpen.
Meer berichten van Joost de Leeuw
- Substance-eisen van de Unshell Directive (ATAD 3)
- WAT IS ATAD 3 / UNSHELL DIRECTIVE?
- Fiscaal gunstig investeren in Afrika
- Moet ik belasting betalen als ik emigreer als ondernemer?
- Inkomsten uit eigen bedrijf in het buitenland
- Is Dubai na invoering van corporate tax nog een (belasting) paradijs?
- Fiscaal structureren van Nederlands vastgoed in Box 3
- Investeer in de groeiende economie van Saudi-Arabië: waarom Nederlandse bedrijven kunnen profiteren en hoe DTS Duijn’s Tax Solutions kan helpen.
- Belastingvrij ondernemen in de Verenigde Arabische Emiraten, kan dat nog?
- Excessief lenen bij de eigen vennootschap
Kennis
Gerelateerde blog's
Persoonlijke visies op onderwerpen binnen ons vakgebied.