Als een gezagsverhouding bestaat tussen de ZZP’er en zijn enige, fulltime opdrachtgever, zal het moeilijk zijn vol te houden dat hier sprake is van zelfstandig ondernemerschap.
Einde VAR voor ZZP’ers
Per 1 mei 2016 verdwijnt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). De regering gaat een nieuwe poging wagen om het fragiele evenwicht tussen klein ondernemerschap en schijnzelfstandigheid te bewaren. De Belastingdienst wil voortaan vooraf zekerheid geven over de aard van arbeidsrelaties.
Honderdduizenden Nederlanders hebben een kleine eigen onderneming waarmee ze voor andere ondernemers werken. Dit zorgt voor een grote flexibiliteit op de arbeidsmarkt, maar er zijn altijd zorgen geweest over het ontwijken van werkgeversverplichtingen.
Voor enkele van onze cliënten zijn wij bezig een standaardovereenkomst op te stellen die zij en hun branchegenoten kunnen gebruiken om ZZP’ers te contracteren zonder het risico te lopen in feite een arbeidsovereenkomst te sluiten.
Laat me enkele belangrijke aspecten in dergelijke overeenkomsten opsommen:
De ZZP’er is naar buiten toe kenbaar als zodanig. Hij draagt bijvoorbeeld kleding met zijn eigen bedrijfsnaam, brengt zijn eigen gereedschap/materialen mee of heeft een auto met logo van de zaak.
De ZZP’er is verantwoordelijk voor het afgesproken eindresultaat. Hij is zelf de deskundige, dus is vrij in de wijze of de tijdslijn van de uitvoering.
Tegenover deze vrijheid staat verantwoordelijkheid: de ZZP’er is aansprakelijk voor oplevering van het resultaat. Bij voorkeur is hij hiertegen verzekerd.
De ZZP’er heeft meerdere opdrachtgevers. Dit is een goede indicatie van ondernemerschap tegenover werknemerschap, maar geen harde eis. Sommige ZZP’ers nemen immers grote meerjarige klussen aan. Denk aan interim-managers.
Kwetsbaar punt van elke regeling op dit gebied blijft het verschil tussen contract en praktijk. Zekerheid vooraf kan de Belastingdienst alleen geven met het voorbehoud dat het contract nageleefd moet worden. Als blijkt dat er wel degelijk een gezagsverhouding is tussen de ZZP’er en zijn enige, fulltime opdrachtgever, zal het moeilijk zijn vol te houden dat hier sprake is van zelfstandig ondernemerschap.
DTS Duijn’s Tax Solutions adviseert ZZP’ers en hun opdrachtgevers over de juridische én praktische invulling van hun arbeidsrelaties. Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.
Tags
Verklaring ArbeidsrelatieMeer berichten van Hendrik-Jan van Duijn
- DAC6-Richtlijn: verplichte melding van grensoverschrijdende transacties
- Een onderneming oprichten in het buitenland
- Dutch Tax Plan 2020: Corporate Income Tax Changes
- Brexit: voordelen of nadelen voor Nederland?
- Vermogen anonimiseren via CV
- Belastingplan 2019: Wat wordt realiteit?
- Opgelet: aangifteplicht benchmarkrapportage
- Belastingplan 2019
- Moet een stichting voortaan de jaarrekening deponeren?
- Zaken doen in Japan
Kennis
Gerelateerde blog's
Persoonlijke visies op onderwerpen binnen ons vakgebied.