Btw op de verkoop van een onderneming
Btw op de verkoop van een onderneming
Plant u een eigen zaak te kopen of verkopen? Dan doet u er goed aan u tijdig te informeren naar eventuele btw op de verkoopprijs.
Btw is doorgaans niet van toepassing op de verkoop van een onderneming. Toch moet u vaak btw verrekenen. Dat is voornamelijk het geval wanneer u een zelfstandig onderdeel van een onderneming verkoopt. Zo kan u bijvoorbeeld een uw bedrijfsnaam, het gehuurde bedrijfspand of het klantenbestand verkopen. Omdat er dan nog steeds sprake is van onder meer verplichtingen aan crediteuren, een huurovereenkomst, een inventaris of een voorraad, hoort u wel degelijk btw te verrekenen op de verkoopprijs.
Omdat de belastingdienst in dat geval niet erkent dat de onderneming is overgedragen, eist het namelijk btw voor de verkoop. Als u van mening bent dat er wel sprake is van een overname, moet u dat kunnen staven. Anders bent u niet vrijgesteld van btw op de verkoop. Daarom is het belangrijk steeds alle afspraken bij de verkoop op papier te zetten en het contract door beide partijen te laten ondertekenen. Zo kan u ten alle tijden aantonen hoe de overname verliep. Dat contract hoort u overigens ook te vermelden als u de verkoop factureert.
Hebt u nog vragen over de fiscale gevolgen van het (ver)kopen van een onderneming? Dan kan u altijd contact met ons opnemen.
Meer berichten van Hendrik-Jan van Duijn
- DAC6-Richtlijn: verplichte melding van grensoverschrijdende transacties
- Een onderneming oprichten in het buitenland
- Dutch Tax Plan 2020: Corporate Income Tax Changes
- Brexit: voordelen of nadelen voor Nederland?
- Vermogen anonimiseren via CV
- Belastingplan 2019: Wat wordt realiteit?
- Opgelet: aangifteplicht benchmarkrapportage
- Belastingplan 2019
- Moet een stichting voortaan de jaarrekening deponeren?
- Zaken doen in Japan
Kennis
Gerelateerde blog's
Persoonlijke visies op onderwerpen binnen ons vakgebied.