De Nederlandse fiscale wetgeving biedt een breed scala aan mogelijkheden voor crowdfundingprojecten en -platforms
Crowdfunding: populair, maar nog niet uitgekristalliseerd
Een museum dat een stadsmaquette financiert door mensen en organisaties te vragen hun eigen pand te kopen voor honderd euro. Kunstprojecten steunen via sites als www.voordekunst.nl. Auteurs die een deel van de boeken waaraan ze werken online zetten, om te bekijken of lezers bereid zijn ervoor te betalen. Allemaal crowdfunding. “Crowdfunding is een verzamelbegrip voor allerlei initiatieven waarbij de input van velen kan leiden tot het behalen van een doel door één partij. Een manier van sociaal lenen en investeren waarbij marktpartijen elkaar kunnen vinden in vraag en aanbod op verschillende vlakken”, aldus www.crowdfunding.nl.
Bijeffect is dat mensen betrokken zijn bij het project waaraan ze bijgedragen hebben. Niet alleen in financiële zin; ze zijn bijvoorbeeld ook benieuwd naar het resultaat en communiceren over ‘hun’ project via sociale media. Crowdfunding is populair in Nederland, maar dat betekent niet dat er al antwoorden zijn op allerlei juridische vragen, zoals: op welke manier mogen ‘funders’ bedankt worden? Worden de donaties aan bedrijven die via crowdfunding geld proberen binnen te krijgen, gezien als een bate? En wat zijn de gevolgen als een bedrijf het opgehaalde geld investeert in een ander bedrijf?
Mogelijkheden van crowdfunding
De Nederlandse fiscale wetgeving biedt een breed scala aan mogelijkheden voor crowdfundingprojecten en -platforms. Niet alleen voor mensen die op zoek zijn naar financiering, maar ook voor mensen die willen investeren en daarbij betrokken willen zijn bij de ontwikkeling van een project of product. Investeren kan op vier manieren: door te doneren, door te sponsoren, via vreemd vermogen en via eigen vermogen. Investeerders mogen in Europa winst halen uit crowdfunding (in tegenstelling tot de Verenigde Staten). En hoe zit het met het rendement? Als een natuurlijke rechtspersoon meedoet aan crowdfunding, wordt hij hiervoor belast in box 3: sparen en beleggen? Meer informatie staat in mijn artikel dat ik heb gepubliceerd in de nieuwsbrief van Thomson Reuter Carswell.
Omdat er nog geen fiscale wetgeving is op het gebied van crowdfunding, moeten de fiscale gevolgen voor zowel de vragende als de aanbiedende partij steeds opnieuw bekeken worden. Daar helpen we graag bij! Heeft u al ervaring met crowdfunding? Laat het weten via het reactieformulier hieronder.
Meer informatie:
Tags
crowdfundingMeer berichten van Hendrik-Jan van Duijn
- DAC6-Richtlijn: verplichte melding van grensoverschrijdende transacties
- Een onderneming oprichten in het buitenland
- Dutch Tax Plan 2020: Corporate Income Tax Changes
- Brexit: voordelen of nadelen voor Nederland?
- Vermogen anonimiseren via CV
- Belastingplan 2019: Wat wordt realiteit?
- Opgelet: aangifteplicht benchmarkrapportage
- Belastingplan 2019
- Moet een stichting voortaan de jaarrekening deponeren?
- Zaken doen in Japan
Kennis
Gerelateerde blog's
Persoonlijke visies op onderwerpen binnen ons vakgebied.